joi, 28 martie, 2024

Cafea, ness sau cafea decofeinizata? Ce introduci de fapt in organism si cu ce efecte

Distribuie:

Publicat:

Dimineata de dimineata privesti pofticios cana de cafea si-ti spui ca viata nu ar fi la fel in lipsa acestui lichid amarui si aromat. Dar cum exact te ajuta? Vine si cu efecte secundare? Si daca da, cat de grave?

La prima vedere, cafeaua ar fi o bautura foarte periculoasa pentru organismul uman deoarece in continutul boabelor de cafea se gasesc cel putin 19 elemente dovedite a avea un efect cancerigen, in urma testelor facute pe animale.

In realitate nu s-a constatat acest efect in urma consumului de cafea deoarece este imposibil sa se ajunga la cantitatile de carcinogeni care ar putea duce la aparitia cancerului, ca in cazul animalelor de laborator.

In plus, cafeaua are in compozitie peste 2.000 de “ingrediente”, intre care si polifenoli antioxidanti, cu rol anticancerigen, explica pentru ziare.com nutritionistul Camelia Olteanu.

Pentru multi oameni, consumul zilnic de cafea este sursa principala de antioxidanti. Pentru a fi o bautura benefica, importanta este cantitatea zilnica pe care o bem si aici rezultatele studiilor sunt diferite, ceea ce mareste confuzia generala.

Desi se mentioneaza des legatura dintre cafea si cresterea tensiunii arteriale, unele studii de specialitate au concluzionat ca nu ar exista o legatura directa intre consumul moderat de cafea (sub 4 cesti de cafea/zi) si hipertensiunea arteriala si bolile coronariene.

Pe de alta parte, in tari ca Grecia, unde consumul de cafea este mare, sunt si mai multe cazuri de hipertensiune arteriala.

Partea “intunecata” a cafelei

Si da, cafeaua are efecte secundare: stimularea ficatului sa produca mai mult colesterol, intensificarea simptomelor artritei reumatoide, osteoporoza (de aceea se recomanda adaugarea de lapte in cafea, unele cercetari aratand ca ajuta), aparitia fibrochisturilor la nivelul sanului, malformatii congenitale, efectul diuretic (o problema in cazul barbatiilor cu afectiuni ale prostatei).

Pana la confirmarea sau infirmarea stiintifica a celor mentionate, se recomanda femeilor gravide si a celor ce alapteaza sa nu consume mai mult de 2 cesti de cafea/zi.

Sanatate intr-o ceasca

Dar cafeaua are si efecte pozitive: creste nivelul de energie, accelereaza procesul de slabire, ar reduce riscul de diabet de tip 2 cu 30%, ar fi chiar benefica in cazul bolii Parkinson.

In concluzie, nu este periculos sa bem cafea in cantitate moderata (1-2 cesti/zi). Trebuie sa avem insa grija la cantitatea de zahar, miere sau frisca adaugata, pentru a nu ne ingrasa.

“Palpitatii” de la cafea decofeinizata?

Exista persoane care prefera sa bea cafea fara cafeina deoarece le place gustul si aroma, dar nu doresc sa simta si efectul revigorant al cafelei.

Sunt multe voci care incrimineaza cafeaua decofeinizata, in principal din cauza procesului tehnologic de indepartare a cafeinei. Unii producatori apeleaza la un procedeu de extractie a cafeinei folosind solventi organici, cum ar fi clorura de metil si acetatul de etil.

Opinia publica a fost ingrozita de ideea ca acesti solventi se vor regasi in cafeaua fara cafeina si vor fi ingerati. Fals! Solventii nu sunt miscibili cu apa; doar cafeina se dizolva si, dupa spalarea boabelor, in apa nu mai ramane nici urma de solvent.

Pentru linistirea consumatorilor, s-au inventat alte metode de a extrage cofeina: folosirea bioxidului de carbon compresat la temperaturi inalte sau utilizarea apei clocotite si a unor filtre de carbon care retin cafeina.

In tot cazul, specialistii in cafea considera ca gustul cafelei cu cafeina este superior celei decafeinizate.

In ceea ce priveste gradul de decofeinizare, parerile sunt impartite. Exista voci care sustin ca ar mai ramane usoare urme de cafeina. “Dupa parerea mea, acest lucru, daca este adevarat, nu ar avea nici un rezultat negativ.

Sunt persoane care afirma ca nu mai pot adormi daca beau o cafea decofeinizata. Cred ca este vorba de o sensibilitate crescuta la cafea sau de o stare psihica indusa. Aceste persoane ar fi indicat sa gaseasca alte bauturi in apropierea orei de culcare, eventual un ceai de tei sau lapte cu miere!”, mai afirma nutritionistul Camelia Olteanu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img