marți, 19 martie, 2024

Camera Deputatilor: disciplina “Notiuni de prim ajutor”, introdusa in scoli

Distribuie:

Publicat:

Camera Deputatilor a adoptat tacit, miercuri, o modificare la legea educatiei nationale prin care se introduce in sistemul preuniversitar si universitar disciplina ”Notiuni de prim ajutor”.

”In toate nivelurile sistemului national de invatamant, preuniversitar si universitar, cu exceptia celui prevazut la art 23. alin (1), lit. a), se include disciplina «Notiuni de prim ajutor» ca disciplina obligatorie de studiu”, se arata in proiectul adoptat tacit in Camera Deputatilor.

Singura categorie exceptata de aceasta prevedere legislativa vizeaza educatia timpurie (0—6 ani), formata din nivelul anteprescolar (0—3 ani).

”Educatia fizica si sportul, precum si orele de Notiuni de prim ajutor in invatamantul preuniversitar sunt cuprinse in trunchiul comun al planurilor de invatamant”, se mai arata in initiativa legislativa.

In punctul de vedere transmis Parlamentului, Guvernul anuntat ca nu sustine aceasta modificare legislativa. ”Precizam ca, in prezent, exista in curricula scolara, ca disciplina optionala «Disciplina de promovare a sanatatii si educatie pentru sanatate», care include si notiuni de prim ajutor”, arata Executivul.

De asemenea, acesta reaminteste ca disciplinele obligatorii din cadrul curriculumului national se stabilesc prin planurile cadru.

Camera decizionala pentru acest proiect este Senatul.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis ca niciun proiect de lege sa nu mai fie adoptat tacit, urmand ca si initiativele legislative pentru care comisiile de specialitate nu au formulat un raport sa poata fi discutate in plen, a declarat, in data de 17 februarie, secretarul Niculae Mircovici.

Decizia a fost anuntata dupa ce Camerei Deputatilor a adoptat tacit o propunere legislativa care prevede interzicerea utilizarii limbii materne a minoritatilor nationale in raporturile cu autoritatile administratiei publice locale, precum si cu serviciile publice deconcentrate, decizie criticata in plen de reprezentantii minoritatilor nationale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img