sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cand e mai bine pentru sanatatea ta sa faci dus: dimineata sau seara?

Distribuie:

Publicat:

Multi dintre noi prefera un dus imediat dupa trezire, inainte de a consuma micul dejun si ceasca de cafea. Merita pentru efectul revigorant pe care-l confera. Insa, mai exista cealalta categorie care sustine ca cea mai buna metoda de relaxare dupa o zi lunga la munca este un dus fierbinte inainte de somn. Si acesta merita pentru efectul lui relaxant.

Ambele aduc beneficii, insa oare exista o alegere mai potrivita pentru sanatate? Iata ce considera trei experti din domenii diferite, citati de site-ul wellandgood.com:

Un specialist Ayurveda: dus dimineata si seara

In medicina ayurvedica, dusul este considerat un ritual foarte important, explica Shadoh Punnapuzha, fondatorul unei linii de produse cosmetice naturale holistice. Specialistul recomanda dusul de doua ori pe zi, dimineata si seara. “Dusul de dimineata stimuleaza celulele si imbunatateste circulatia sangelui, astfel ca simti un plus de energie. In schimb, dusul de seara curata corpul dupa o zi de munca si il relaxeaza pentru a fi pregatit de somn”, explica specialistul care recomanda si o exfoliere a pielii facuta seara, deoarece are un efect calmant.

Un specialist al medicinei traditionale chineze: dus seara cat mai tarziu

Cea mai buna perioada pentru dus este la o ora dupa cina sau cu o ora inainte de culcare, potrivit unui specialist al medicinei traditionale chineze. “Dusul de seara are un efect terapeutic asupra pielii, ajutand-o sa se regenereze mai bine in timpul noptii.

Daca faci dus dimineata indepartezi Yuan Qi, adica energia. Astfel ca este mai indicat sa faci dus seara”, explica specialistul Wei Young Brian.

De asemenea, apa trebuie sa aiba intre 23-27 de grade Celsius si sa nu stai mai mult de 5 minute sub dus. Cand porii sunt deschisi este bine sa faci un masaj in sensul acelor de ceasornic, dupa care se usuca pielea si se aplica lotiune. Dupa un asemenea, rasfat este recomandat sa acorzi cateva minute pentru meditatie inainte de culcare.

Un specialist al medicinei vestice: dus in functie de tipul de piele

“Dusul de dimineata stimuleaza celulele pielii, lucru care este intr-adevar benefic pentru pielea mixta, grasa sau predispusa la acnee. Sebumul se acumuleaza peste noapte si dusul de dimineata ajuta la curatarea porilor”, explica Sarah Brown, fondatoarea unei linii de cosmetice organice.

In schimb, daca ai pielea uscata si sensibila este de preferat sa faci dus seara.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img