vineri, 26 aprilie, 2024

Capitalul romanesc plasat în străinătate stă sub 750 mil. €, polonezii şi ungurii au peste 20 mld. €. Doar 400 de companii din Romania s-au extins în afara graniţelor

Distribuie:

Publicat:

Investiţiile directe realizate de companii româneşti în străinătate sunt de numai 737 mil. euro, rezultat cu care România se află pe ultimul loc în regiune, arată o analiză a BNR pe baza unor studii realizate de UNCTAD, o organizaţie a Naţiunilor Unite.

Polonezii au plasat peste 25 mld. euro în afaceri din afara graniţelor, iar Ungaria şi Cehia au investiţii în străi­nă­tate de 23,8 mld. euro, respectiv 19,7 mld. euro.

„Pieţele externe reprezintă un motor de creştere pentru orice companie, inclusiv pentru cele antrepre­no­riale. Din păcate,  din zece ţări pe care le-am inclus recent într-o analiză, România este pe ultimul loc cu investiţii stră­ine directe în străinătate de numai 737 mil. euro, în con­diţiile în care următoarea clasată, Letonia, are 1,5 mld. euro, deci sun­tem departe“, a spus Dumitru Pîrvu, şef serviciu al Direc­ţiei Statistică din BNR. El a fost prezent la finalul lunii iunie la conferinţa ZF Cei mai mari jucători din economie.

În evidenţele Băncii Naţionale sunt, pentru anul 2017, apro­­ximativ 260 de societăţi cu capital autohton şi apro­xi­ma­tiv 170 de societăţi cu investiţie străină directă (un total de 430 de companii – n.red.), care au investiţie directă în străi­nă­tate.  „La un nivel de 80.000 de companii româneşti via­bi­le, acest număr de 430 de companii care au ieşit în străi­nă­tate este extrem de redus, iar acest lucru face să fim încă sub un miliard de euro ISD-uri“, a mai spus reprezen­tantul BNR.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img