vineri, 29 martie, 2024

Care este diferenta dintre artrita si artroza?

Distribuie:

Publicat:

Artroza si artrita sunt adesea confundate. Totusi, in afara faptului ca afecteaza articulatiile, aceste doua afectiuni nu au nimic in comun: cauzele, simptomele, dar si tratamentele sunt diferite. Iata cateva repere pentru a face diferenta dintre artrita si artroza.

Artrita este o inflamatie a membranei care captuseste articulatia. Organismul produce niste substante care ataca aceasta membrana. Artrita reprezinta denumirea generala a unei manifestari care apare in reumatismele inflamatorii: poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, guta, lupus, explica prof. dr. Ruxandra Ionescu, seful clinicii de reumatologie de la Spitalul „Sf. Maria”, potrivit adevarul.ro.

Cauzele artritei pot fi infectioase (germeni), autoimune (lupus), metabolice (guta). Artroza sau reumatismul degenerativ reprezinta degradarea progresiva a cartilajului articular. Cartilajul se subtiaza si nu-si mai indeplineste rolul de a facilita miscarea. Productia de lichid sinovial, care serveste ca lubrifiant, se reduce. In timpul miscarii, oasele din articulatie se ating unele de altele fara protectia cartilajului. Artroza este mai frecventa dupa varsta a treia si este favorizata de anumiti factori: obezitate, traumatisme, ereditate. O simpla radiografie poate evidentia procesul distructiv din artroza.

In caz de artrita acuta, articulatia afectata este calda, inrosita, umflata si dureroasa. Cand artrita este cronica, durerile sunt calificate drept inflamatorii: ele apar in stare de repaus si in timpul noptii. Articulatiile necesita o dezmortire matinala, pana cand anchilozarea dispare. Uneori articulatiile se deformeaza, in paralel cu evolutia bolii, asa cum se intampla in spondilita anchilozanta.

Artroza este responsabila de dureri mecanice, care apar preponderent in timpul zilei, se agraveaza din cauza miscarii si se calmeaza in stare de repaus, potrivit prof. Ruxandra Ionescu. In cazul anumitor pacienti, durerile reumatice sunt influentate de starea vremii.

Tratamentul artritei depinde de cauza sa: antibiotice daca inflamatia este provocata de o bacterie, bioterapie pentru artrita de origine autoimuna. Tratamentul artritei metabolice consta in corectarea anomaliilor metabolice (de exemplu, scaderea acidului uric in cazul gutei cu ajutorul medicamentelor si al unui regim alimentar hipoproteic). Durerile pot fi reduse cu ajutorul antalgicelor si antiinflamatoarelor.

Artroza a fost mult timp considerata „ruda saraca” a bolilor reumatice, dar actualmente tratamentele au progresat si in aceasta patologie, ne asigura prof. Ruxandra Ionescu. Exista medicamente moderne pentru combaterea durerii, tratamente locale sub forma infiltratiilor (corticoizi cu efect antiinflamator sau acid hialuronic pentru refacerea lichidului sinovial).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img