joi, 28 martie, 2024

Care sunt cauzele amortirii degetelor de la maini

Distribuie:

Publicat:

Nervii din corp sunt responsabili de transmiterea impulsurilor de la membre catre creier si de la creier spre corp. Atunci cand nervii sunt presati, afectati sau iritati, pot aparea senzatiile de amorteala. Conform healthline.com, acestea sunt principalele cauze ale amortirii degetelor:

Sindromul de tunel carpian

Aceasta afectiune este legata de scrisul in exces la tastatura si poate cauza amortirea degetelor de la maini. Tunelul carpian este un tub  localizat la nivelul incheieturii mainii, pe partea palmara. Acest tub contine si protejeaza nervul principal al mainii si tendoanele asociate. Atunci cand nervul principal este supus unei anumite presiuni, produce simptome precum amortirea degetelor de la maini. Conform mayoclinic.com, furnicaturile se simt indeosebi in cazul degetelui mare, al indexului si al degetului mijlociu. Degetul mic este rareori afectat.

Radiculopatie cervicala

Aceasta afectiune apare atunci cand un nerv al gatului este supus unei presiuni sau este inflamat. Boala poate cauza amortirea degetelor, asa cum se intampla si in cazul sindromului de tunel carpian. Aceasta mai este cunoscuta si sub numele de compresie nervoasa.

Diabet

O afectiune numita neuropatie diabetica poate afecta nervii din picioare, dar si cei din maini. Totusi, senzatia de amortire se simte mai intai in cazul degetelor de la picioare.

Sindromul Raynaud

Sindromul Raynaud face ca micile artere din degete sa aiba spasme, adica sa se inchida si sa se deschida extrem de repede. Acest lucru duce la amortirea degetelor si afecteaza circulatia sangelui.

Artrita reumatoida

Aceasta boala autoimuna cauzeaza umflaturi, sensibilitate si durere la incheieturi. Artrita reumatoida mai poate duce si la furnicaturi, amortire si senzatii de arsura in maini.

Paralizia nervului ulnar

Sindromul tunelului carpian afecteaza nervul median al mainii, iar paralizia nervului ulnar afecteaza nervul ulnar, care se afla in zona degetului mic de la mana. Boala duce la amortirea degetului mic, dar si a celui inelar.

Cauzele mai putin comune ale amortirii degetelor de la maini mai pot include:

– boli legate de consumul in exces de alcool;

– amiloidoza;

– chist ganglionar;

– sindromul Giullain-Barre (boala neurologica rara)

– HIV;

– SIDA;

– boala Lyme;

– scleroza multipla;

– efecte adverse la anumite medicamente, asa cum sunt si cele utilizate in chimioterapie;

– sindromul Sjogren (boala autoimuna);

– accident vascular cerebral;

– sifilis;

– vasculita;

– deficienta de vitamina B12;

– boala Hansen sau lepra;

– fractura a incheieturii sau a mainii.

sursa: divahair.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img