sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cat castiga o infirmiera in Romania vs Anglia si Israel. O romanca a decis sa revina in tara

Distribuie:

Publicat:

In timp ce infirmierele pleaca sa lucreze in Italia ori Spania, unde sunt mai bine platite, in tara mii de batrani raman ai nimanui.

Centrele de ingrijire nu au personal suficient si nu ii pot primi pe toti cei care fac solicitari. Legea impune un numar limitat de varstnici in azile, in functie de numarul de angajati.

Brasovul are unul dintre cele mai dotate camine de batrani din tara, insa 30% din locuri nu sunt ocupate. Conducerea e nevoita sa respinga cererile, pentru ca are doar 13 infirmiere, iar legea spune ca una singura poate avea in grija cel mult 2 beneficiari. Si-asa angajatele sunt coplesite, in centru sunt in prezent 92 de batrani.

Viorica Reves, infirmiera: ”Se face exact strictul necesar intr-un ritm alert, pentru ca suntem putine si totusi beneficiarii sunt multi.”

In ajutor le vin trei ingrijitoare, care teoretic ar trebui sa se ocupe numai de curatenie. Acestea castiga doar 1.600 de lei pe luna.

Mariana Aldea, ingrijitoare: “Ajutam infirmierele la dat masa, fiindca si ele sunt foarte putine, apoi ne schimbam in tinuta de ingrijitor, ne dezinfectam si ne apucam de camere, holuri, geamuri, tot ce tine de curatenie, pana seara.”

Lenuta a lucrat ca infirmiera in Israel si Italia timp de sase ani, unde avea in grija o singura persoana. De trei ani s-a intors in tara de dorul familiei, desi conditiile de lucru erau mult mai bune afara.

Lenuta Valcu, infirmiera: “Acolo, ultima data am castigat 1000 de euro, bani in mana, plus ca mi se dadeau bani de concediu, mi se dadea al 13-lea salariu, cadouri de Craciun, cadouri de Paste, de ziua mea. Aici, incepand din luna ianuarie, cel mai mult am luat 2.300. Pot sa zic ca de 10 ori e mare mult volumul de lucru.”

Tot in Brasov este si unul dintre putinele Centre de tip Respiro din tara, unde familiile care au in ingrijire persoane neputincioase, le pot caza pentru o perioada de maximum 6 luni pe an. Locul e insa inchis, cu toate ca cerere exista.

Monica Chelban, purtatorul de cuvant al Directiei de Asistenta Sociala Brasov: “Din pacate, nu putem raspunde acestor exigente, tocmai din cauza lipsei personalului specializat.”

Si la Unitatea de Asistenta Medico-Sociala din Saliste, judetul Sibiu, e criza de personal.

Ioan Chera, medic geriatru: “Cateva probleme pe care le avem cu personalul care pleaca le-am mai compensat, intorcand din pensie cateva persoane care inca stiu ce trebuie sa faca si lucreaza si au mai lucrat si ne ajutam cu ele.”

Elena Tesa, asistenta sefa: “Persoanele mai tinere vin, stau putin, se integreaza, prind un pic de experienta si pleaca pe zone mai bine platite sau pe locuri similare in strainatate.”

In Marea Britanie, de exemplu, o infirmiera castiga si peste 2.000 de euro lunar, iar in Germania peste 1.500 de euro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img