vineri, 29 martie, 2024

Cat costa Bitcoin si cat ar trebui sa coste cu adevarat

Distribuie:

Publicat:

Bitcoin a avut un inceput de februarie si un sfarsit de saptamana dezastruos. A pierdut valoare si e criticat ca e cea mai mare bula din toate timpurile. 

Intrebarea „cat costa Bitcoin?” e pusa inca de cand s-a apropiat de valoarea aurului. Mai exact, intrebarea e: cat ar trebui sa coste. Primele zile din februarie au vazut un Bitcoin la sub 10.000 de dolari, cu o stabilizare la putin peste 9.000 de dolari acum. In aceeasi perioada, a fost criticat ca a dus la o destabilizare, ba chiar a fost analizat ca orice alta moneda.

Nouriel Roubini, economist premiat cu Nobel, a spus ca este cea mai mare bula. El este apreciat in special pentru ca a prevazut criza economica din urma cu 10 ani, inca din 2005. Acum, a spus ca Bitcoin este preferat de sarlatani si hoti. „Legislatorii si regulatorii devin ingrijorati. Practic, la G20 s-a discutat despre o interventie. Nu putem permite ca acesta (Bitcoin – n.r.) sa devina noul cont bancar elvetian folosit de hoti si oameni care fug de taxe”, a declarat Roubini.

In acelasi sens, doi economisti – Richard Jackman, de la London School of Economics, si Savvas Savouri, de Toscafund Asset Management, au spus ca Bitcoin e la o valoare ireala. Valoarea corecta ar fi la aproximativ 20 de dolari sau putin sub. Ei au pornit cu rationamentul de la cati bitcoini exista in circulatie (aproape de 17 milioane). Daca e considerat moneda, teoretic, fiecare Bitcoin ar circula de patru ori pe an pentru a face acel nivel de tranzactii.

Mai departe, 60 de milioane de plati cu aceasta moneda virtuala ar acoperi 1,2 miliarde de dolari in tranzactii Bitcoin. Firesc, daca ar deveni mult mai populara si mai folosita atunci valoarea ar urca. Pentru a se intampla asta, ar trebui sa existe de o mie de ori mai multe tranzactii pentru a ajunge la valoarea de acum.

Ia aceste aprecieri cu o doza de scepticism si pentru ca fiecare are un interes sau o viziune. Totusi, Roubini a mai spus ceva concret. „Tind sa cred ca Bitcoin e un experiment. E un experiment interesant, dar nu fundamental pentru vietile noastre”, a declarat acesta la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img