vineri, 29 martie, 2024

Cat de daunator este uleiul pentru organism? Trebuie sau nu sa renuntam la el?

Distribuie:

Publicat:

Daca mancarea gatita ne poate scapa de obezitate, renuntarea la uleiul de gatit ne poate aduce silueta la care visam cu totii.

Mancarea gatita ramane unul dintre cele mai sanatoase preparate. “Nimic nu se compara cu mancarea gatita cand vine vorba de preparate echilibrate si sanatoase. Orice ai manca gata ambalat dintr-un pachet sau orice pui la repezeala pe painea din frigider are volum mic si multe calorii. Orice poti manca rece in picioare, in masina sau pe canapea la televizor ingrasa mai tare decat o farfurie de ciorba sau de tocanita. Pentru cei care vor sa slabeasca exista chiar recomandarea sa nu aiba la indemana decat mancarea care trebuie gatita/incalzita/mancata cu tacamuri”, spune medicul nutritionist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.  b

Dar si gatitul asta poate fi o capcana daca nu suntem atenti la ulei. Avem in traditiile culinare uleiul ca si ingredient obligatoriu in orice preparat, totul incepe cu “se pune ulei in cratita”. La 100cal/lingura pot sa va spun ca obiceiul asta ne “costa” silueta”, adauga nutritionistul Mihaela Bilic.

Mancarea cu legume poate deveni bomba calorica in functie de cat ulei contine. “Nu e nevoie sa fie snitel, chiftele sau peste prajit ca sa ne ingrasam, o facem si cu un ghiveci care are ulei. Nu conteaza tipul de ulei, toate au 900cal/100ml, iar gustul pe care il da mancarii e relativ, mai degraba e in credinta noastra ca fara ulei nu se poate.

in Franta pacientii obezi sunt obligati sa asiste la o lectie de gatit in care nu se foloseste ulei, tocmai pentru a simti ca gustul nu depinde de el. Cu sos de rosii, condimente si ierburi aromate se obtin preparate mai gustoase. Apoi, daca avem carne, peste sau branza intr-o mancare, savoarea e garantata. “Economia” pe care o faceti in bugetul caloric e uriasa daca eliminati uleiul de gatit. si pe langa silueta, sanatatea voastra va avea de castigat, pentru ca veti scapa de prezenta lui Omega 6 cu efect pro-inflamator.

Va provoc la o incercare: renuntati o luna la o sticla de ulei de gatit si descoperiti ce gust are mancarea fara el. Lasati doar 1-2 linguri/zi de ulei crud, pus peste salate. Veti slabi, va promit”, mai spune nutritionistul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img