vineri, 29 martie, 2024

Catedrala Notre-Dame este pe cale sa se prabuseasca. Din cauza caniculei, au inceput sa pice pietre din boltile naosului

Distribuie:

Publicat:

Catedrala Notre-Dame, salvata in extremis de la un incendiu devastator in luna aprilie, este inca in pericol de a se prabusi – o "urgenta" care justifica reluarea lucrarilor de consolidare intrerupte de amenintarea unei poluari cu plumb, a subliniat miercuri Ministerul Culturii, citat de AFP. "Azi, edificiul face in continuare obiectul unei decret de pericol public din partea prefectului politiei, datand din 17 aprilie, iar noi caderi de pietre din boltile naosului s-au produs foarte recent in urma episodului de canicula", a precizat Ministerul citat. Lucrarile de consolidare si securizare la catedrala, care a fost aproape de a se prabusi in timpul incendiului devastator din 15 aprilie, au fost intrerupte pe 25 iulie din cauza riscului de contaminare cu plumb. In timpul dezastrului, particule emise de sutele de tone de plumb din structura catedralei, in special din acoperis si din flesa sa octogonala, s-au raspandit si ii pot contamina acum pe lucratorii de pe santier, dar si pe rezidenti. Lucrarile urmeaza sa se reia luni.

"Doar urgenta legata de acest risc persistent de prabusire justifica ritmul lucrarilor incepute pe 16 aprilie", a insistat Ministerul. "Toate institutiile statului implicate (…) au facut din sanatatea lucratorilor de pe acest santier o prioritate absoluta, primand asupra oricaror alte consideratii", a explicat Ministerul, raspunzand acuzatiilor site-ului de stiri Mediapart si asociatiilor care ii acuza de neglijenta, in special cu privire la riscul unui nivel ridicat de plumb in sange. "Recomandarile inspectoratului de munca au fost deja luate in considerare in mare masura de catre autoritatea contractanta si vor continua sa fie luate in considerare pe durata intregii operatiuni de conservare si restaurare a catedralei", a dat asigurari ministerul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img