joi, 28 martie, 2024

Caz incredibil: Povestea romanului care a trait 145 de ani

Distribuie:

Publicat:

Nu exista date oficiale cu privire la decesul lui Ilie Stamate, insa se crede ca acesta ar fi murit la varsta de 145 de ani, fiind, astfel, cel mai batran roman.

Ilie Stamate a fost un localnic din Mehedinti despre care se spune ca a trait fericit pana la 145 de ani. Ultimele ipostaze in care a fost surprins olteanul Ilie Stamate au fost cele filmate pe cand acesta avea 138 de ani. In filmuletul din arhiva britanica, Stamate este descris ca fiind un batranel vesel si vioi: „lucreaza, canta din gura si din frunza, povesteste multe si de demult“.

Ilie Stamate s-a nascut in satul Firizu din Mehedinti. Localnicii ii spuneau Mos Mandau.   “In vremea revolutiei din 1848 era flacau in toata firea. Avea 20 de ani. La 1877 avea 49 de ani. Avea 86 de ani la izbucnirea primul razboi mondial si 135 la intrarea echipei Stiinta Craiova in categoria A. Decanul de varsta al tarii este, bineninteles, oltean. Ilie Stamate din Firizu, Turnu Severin, are 138 de ani. Cu sotia sa Stanca, a trecut de nunta de aur.

E drept, a mai avut doua neveste, dar in secolul trecut. Stamate lucreaza, canta din gura si din frunza, povesteste multe si de demult. Nu sta locului o clipa. Cum ne-a fost imposibil sa vi le aratam pe toate. Nu-i nimic, il vom revedea in anii urmatori”, noteaza Adevarul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img