In jur de 13% dintre femei si 7% dintre barbati sufera de dureri violente de cap, provocate de unele dereglari intervenite in prelucrarea stimulilor la nivelul creierului. E vorba de dureri pulsatile, insotite de greturi, vomismente si o sensibilitate acuta la lumina si la sunete. Deosebit de suparatoare sunt asa-numitele "migrene cu aura". Prin "aura" se intelege un anumit interval, in care se manifesta diferite simptome ca: tulburari de vedere (persoana afectata vede pete luminoase si forme transparente), ori de auz (ii suna in urechi o melodie sau alte sonoritati, venite de nicaieri), dar si amorteli, furnicaturi, slabiciune musculara si dificultati de articulare a cuvintelor. Cauzele bolii au ramas pana in prezent neprecizate, astfel incat cercetatorii dau vina (din nou!) pe mostenirea genetica. Tot ce se cunoaste este ca exista anumiti factori declansatori, care pot provoca un atac migrenos, noteaza formula-as.ro.
Din pacate, medicii nu pot recomanda o dieta speciala pentru suferinzii de migrena. Totusi, unele masuri de prevenire a atacurilor si-au confirmat in practica valabilitatea. De pilda, cu mesele luate regulat si la ore fixe se poate evita foamea chinuitoare, considerata a fi unul dintre factorii declansatori amintiti mai sus. Iar foamea mai putin intensa, aparuta ocazional intre mese, poate fi usor alungata cu un suc de fructe si legume sau un pumn de seminte. Intrucat migrena are un pronuntat caracter individual, este nevoie ca pacientii sa se observe atent si minutios, cu perseverenta unui detectiv, pentru a identifica acele elemente, singulare sau actionand in combinatii, si acele momente ale zilei care favorizeaza declansarea crizelor. Unii pacienti reactioneaza la pere, capsuni, vin rosu, ciocolata, branzeturi fermentate, glutamat sau la alimentele procesate, cu adaos de conservanti si arome. Cei ce isi descopera o sensibilitate la alcool, cofeina sau nicotina sunt sfatuiti sa-si reduca neaparat consumul. Foarte importanta este si hidratarea, care trebuie sa fie suficienta si sa acopere intreaga durata a zilei. Sunt utile si preparatele cu magneziu. Studiile clinice confirma ca o doza zilnica de 600 miligrame reduce atat numarul, cat si forta atacurilor migrenoase. La randul lor, si suplimentele cu acizi grasi Omega-3 aduc o contributie pozitiva la profilaxia migrenei.