marți, 23 aprilie, 2024

Ce ar trebui sa manance cei care sufera de migrene

Distribuie:

Publicat:

In jur de 13% dintre fe­mei si 7% dintre barbati sufera de dureri violente de cap, pro­vocate de unele dereglari intervenite in prelu­cra­rea sti­mulilor la nivelul creierului. E vorba de dureri pulsatile, in­sotite de greturi, vomis­mente si o sensibilitate acuta la lu­mina si la sunete. Deosebit de suparatoare sunt asa-numitele "migrene cu aura". Prin "au­ra" se intelege un anumit inter­val, in care se manifesta diferite simptome ca: tul­bu­rari de vedere (per­soana afec­tata vede pete lu­minoase si forme transpa­ren­te), ori de auz (ii suna in urechi o melodie sau alte so­no­ritati, venite de nicaieri), dar si amorteli, furni­caturi, slabi­ciune musculara si dificultati de arti­culare a cuvintelor. Cau­zele bolii au ramas pana in prezent neprecizate, astfel in­cat cercetatorii dau vina (din nou!) pe mostenirea genetica. Tot ce se cunoaste este ca exista anu­miti factori declansatori, care pot provoca un atac migrenos, noteaza formula-as.ro.

Din pacate, medicii nu pot recomanda o dieta speciala pentru suferinzii de migrena. To­tusi, unele masuri de prevenire a atacurilor si-au confirmat in practica valabilitatea. De pilda, cu mesele luate regulat si la ore fixe se poate evita foamea chinui­toare, considerata a fi unul dintre factorii declan­satori amintiti mai sus. Iar foamea mai putin inten­sa, aparuta ocazional intre mese, poate fi usor alun­gata cu un suc de fructe si legu­me sau un pumn de seminte. Intrucat migrena are un pronuntat caracter individual, este nevoie ca pacientii sa se observe atent si minutios, cu perseverenta unui detectiv, pentru a identifica acele elemente, singulare sau actionand in com­binatii, si acele momente ale zilei care favori­zeaza declansarea crizelor. Unii pacienti reac­tioneaza la pere, capsuni, vin rosu, ciocolata, branzeturi fermentate, glutamat sau la alimentele procesate, cu adaos de conservanti si arome. Cei ce isi descopera o sensibilitate la alcool, cofeina sau nicotina sunt sfatuiti sa-si reduca neaparat consu­mul. Foarte importanta este si hidratarea, care trebuie sa fie suficienta si sa acopere intreaga du­rata a zilei. Sunt utile si preparatele cu mag­neziu. Studiile clinice confirma ca o doza zilnica de 600 miligrame reduce atat numarul, cat si forta atacu­rilor migrenoase. La randul lor, si suplimen­tele cu acizi grasi Omega-3 aduc o contributie pozitiva la profilaxia migrenei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img