vineri, 29 martie, 2024

Ce boli risca persoanele care se culca tarziu

Distribuie:

Publicat:

Persoanele care merg tarziu la culcare, numite si "pasari de noapte", si care se trezesc cu dificultate dimineata au un risc de mortalitate mai ridicat decat cele care se culca devreme si se trezesc cu noaptea-n cap, potrivit unui studiu, informeaza AFP, preluata de Agerpres.

Cercetarea, realizata pe un esantion de aproape jumatate de milion de locuitori ai Marii Britanii, cu varste cuprinse intre 38 si 73 de ani, arata ca cei care se culca tarziu au un risc de deces, indiferent de cauza, cu 10% mai ridicat decat cei care se culca devreme, pe perioada luata in calcul, de sase ani si jumatate.

Studiile anterioare pe aceeasi tema au sugerat rate mai mari de afectiuni cardiovasculare si de patologii metabolice precum diabetul, insa aceasta analiza este prima care exploreaza riscul de mortalitate, subliniaza universitatea Surrey intr-un comunicat, noteaza digi24.ro.

Cercetarea a fost realizata cu ajutorul unei baze de date cu informatii publice si a fost publicata in revista de specialitate Chronobiology International. Cei care au luat parte la studiu s-au autocaracterizat fie ca "persoana matinala" (27%), "mai mult matinala decat nocturna" (35%), "mai degraba nocturna decat matinala" (28%) sau "o persoana nocturna" (9%).

Din totalul celor 10.500 de decese inregistrate, 2.127 au avut cauze cardio-vasculare in perioada de sase ani si jumatate luata in calcul de studiu.

"Este o problema de sanatate publica care nu mai poate fi ignorata", estimeaza Malcolm von Schantz, profesor de cronobiologie la universitatea Surrey. Potrivit acestuia, "pasarile de noapte" ar trebui sa beneficieze de o mai mare flexibilitate la slujba pentru a putea incepe si termina munca mai tarziu.

"Persoanele nocturne care incearca sa traiasca intr-o lume matinala pot suporta consecinte asupra sanatatii", subliniaza Kristen Knutson, de la Universitatea Northwestern din Chicago, coautoarea studiului.

"S-ar putea ca persoanele care se culca tarziu sa aiba un ceas biologic intern care nu corespunde mediului exterior", spune Knutson, mentionand diverse comportamente daunatoare pentru sanatate in ceea ce-i priveste pe acestia din urma (lipsa exercitiului fizic, somnul insuficient etc).

"Pasarile de noapte" au o tendinta mai pronuntata de a avea probleme psihologice, de a suferi de diabet, probleme neurologice, gastro-intestinale sau respiratorii si manifesta, de asemenea, o tendinta spre fumat, consum de alcool, consum de cafeina si de droguri.

Trecerea la ora de vara, care coincide cu o incidenta mai mare a cazurilor de infarct, este mai dificila pentru cei care obisnuiesc sa mearga mai tarziu la culcare, spun cercetatorii. Schantz sugereaza ca ar trebui sa se ia in considerare renuntarea la trecerea la ora de vara.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img