miercuri, 24 aprilie, 2024

Ce cantitate de mezeluri poti consuma zilnic fara sa-ti risti sanatatea

Distribuie:

Publicat:

Nu de putine ori lumea medicala a tras semnale de alarma cu privire la consumul de carne procesata, incriminata mai ales pentru cresterea numarului de cazuri de cancer digestiv.

Un studiu european care a inclus aproximativ 450.000 de femei si barbati a scos la iveala inca o data pericolul consumului de carne procesata. Potrivit cercetarii, care s-a efectuat in 10 tari europene, pe o durata de 13 ani, sunca, carnatii si alte produse din categoria mezelurilor ne scurteaza viata.

Carnea procesata este fabricata din partile nevandabile ale animalelor sacrificate, parti care contin mari concentratii de grasime si substante nu tocmai sanatoase, la care se adauga ingrediente chimice alimentare. Concluzia a fost extrem de sigura: “Barbatii si femeile care consuma multa carne procesata prezinta un risc crescut de deces precoce, in special din cauza bolilor cardio-vasculare si cancerului.

Cifrele prezentate sunt uimitoare. Persoanele care au consumat cantitati mari de carne procesata au un risc crescut cu 44 % de a muri mai devreme decat cei care au consumat cantitati mai mici.

Cei care au consumat in medie 3 carnati pe zi prezinta un risc crescut cu 72% sa moara in urma unui accident coronarian. Un singur carnat pe zi, sau 3 felii de bacon, creste riscul de a muri de cancer cu 20%.

Studiul, publicat in revista BMC Medicine, a stabilit drept limita cantitatea de 20 hrame de carne procesata pe zi, egala cu o singura felie de sunca. Cercetatorii au luat in calcul si alte obiceiuri nesanatoase pe care subiectii le-au avut, coreland toate datele care cresc riscul de deces.

Profesorul Karol Sikora, un dietetician cunoscut in Marea Britanie a spus: “Nu va ingrijorati daca mancati un sandwish cu sunca, dar nu mancati nici 40 pe zi”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img