joi, 25 aprilie, 2024

Ce cred strainii despre noi, romanii. Un german: Cand o femeie a inceput sa se inchine…

Distribuie:

Publicat:

Suntem ospitalieri, primitori, petrecareti, simpatici, frumosi si inteligenti. Ce mai, plini de calitati, defecte, ioc! Cum se impaca imaginea asta cu modul in care ne percep strainii, e doar o chestie de perspectiva, noi vom continua sa credem asa cum ne place, ei vor continua sa ne vada asa cum suntem: diferiti!

"Cel dintai lucru pe care l-am observat in Romania a fost religiozitatea. Am vazut ca oamenii se inchina ori de cate ori trec pe langa o biserica. Chiar si pe cei care care nu pareau a fi persoane religioase. Prima data cand am m-am intalnit cu situatia asta a fost in autobuz, o femeie care statea pe scaun in fata mea a inceput sa se inchine. Nu stiam ce se intampla, m-am gandit ca poate port eu vreo pentagrama pe tricou si nu stiu.

In Romania este ceva foarte obisnuit sa imparti cu ceilalti si sa imprumuti bani de la cunoscuti. In Germania, nu imprumuti bani de la un prieten nici in cazul in care ramai fara. De fapt, in Germania, nu ramai fara bani, pentru ca iti planifici toate cheltuielile astfel incat sa nu ti se intample asa ceva. In plus, in Germania oamenii pur si simplu au mai multi bani.

Am mai observat ca in Romania femeile folosesc tot felul de chestii ciudate ca demachiante sau tratamente faciale,  ca malai, cafea, musetel sau ulei de masline. Am mai vazut foarte multe ustensile de bucatarie folosite in scopuri cosmetice. Romancele stiu sa se foloseasca de sfaturile naturiste si sa nu dea multi bani pe produsele de ingrijire si frumusete.  

Cand am vizitat-o pe bunica iubitei mele intr-un sat din Romania, atunci cand am intrat pe straduta pe care se afla casa in care locuia, si am vazut cuiburi de barza pe fiecare stalp de electricitate, nu mi-a venit sa cred. In Germania, un cuib dei berza este subiect tratat cu entuiziasm de media locala. Am mai vazut magari, oi, si tot felul de alte animale pe aceeasi pajiste. Asta e ceva ce nu poti vedea in Germania. Cat timp am fost in vizita acolo, m-am simtit super stupid. Mi-am dat seama ca nu aveam habar de nimic, nu atinsesem niciodata o capra si nu luasem niciodata ouale de sub o gaina. La tara, in Romania, vegetatia este mult mai variata si mai salbatica. In Germania, acolo unde e un lan de porumb, pai e doar porumb! Nu sunt maci, ciulini sau orice alt fel de buruieni. Doar porumb!".

Christian Gesellmann – Germania, 31 de ani, jurnalist 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img