joi, 28 martie, 2024

Ce decizie a luat Senatul cu privire la durata maxima a arestului la domiciliu?

Distribuie:

Publicat:

Astazi, senatorii juristi au aprobat un proiect de act normativ care stabileste ca masura arestului la domiciliu sa poata fi luata, in cursul urmaririi penale, pe o durata de cel mult 30 de zile. Potrivit proiectului, arestul la domiciliu poate fi prelungit numai in caz de necesitate, iar “durata maxima a masurii arestului la domiciliu, in cursul urmaririi penale, este de 180 de zile”. Potrivit proiectului legislativ privind aprobarea OUG nr. 24/2015 pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, care a primit un raport favorabil in Comisia juridica a Senatului, arestul la domiciliu poate fi prelungit in cursul urmaririi penale, numai in caz de necesitate, daca se mentin temeiurile care au determinat luarea masurii sau au aparut temeiuri noi, fiecare prelungire neputand sa depaseasca 30 de zile (art.222).

“Curtea Constitutionala a declarat intregul articol ca neconstitutional astfel incat instantele nu au putut pronunta aceasta masura preventiva. Guvernul a rezolvat intre timp, in vacanta parlamentara, prin OUG astfel incat sa se poata aplica. Azi nu am facut decat sa punem in acord cu deciziile CCR pe acest subiect in sensul in care s-au stabilit limita la 30 de zile si prelungiri succesive, dar fiecare prelungire limitata la 30 de zile, astfel incat aceasta masura preventiva sa fie reevaluata de fiecare data pentru a nu crea posibilitatea unei prelungiri fara termen la o astfel de masura, care este una exceptionala”, a explicat presedintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul Catalin Boboc. Potrivit actului normativ, prelungirea arestului la domiciliu poate fi dispusa de catre judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla locul unde s-a constat savarsirea infractiunii ori sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala.

“Durata maxima a masurii arestului la domiciliu, in cursul urmaririi penale, este de 180 de zile. Durata privarii de libertate dispusa prin masura arestului la domiciliu nu se ia in considerare pentru calculul duratei maxime a masurii arestarii preventive a inculpatului in cursul urmaririi penale”, se mai arata in proiectul de lege. De asemenea, in procedura de camera preliminara si in cursul judecatii, masura arestului la domiciliu poate fi dispusa pe o perioada de cel mult 30 de zile. Dincolo de modificarile aduse articolului 222 din Legea nr. 135/2010 a fost modificat si articolul 207, alin. 6 in sensul ca “in tot cursul procedurii de camera preliminara, judecatorul de camera preliminara, din oficiu, verifica periodic, dar nu mai tarziu de 30 de zile, daca subzista temeiurile care au determinat luarea masurii arestarii preventive si a masurii arestului la domiciliu sau daca au aparut temeiuri noi care sa justifice mentinerea acestor masuri”. Si articolul 208, alin. 4 a fost modificat astfel incat, in tot cursul judecatii, instanta din oficiu, prin incheiere, verifica periodic, dar nu mai tarziu de 60 de zile, daca subzista temeiurile care au determinat mentinerea masurii arestarii preventive si a masurii arestului la domiciliu sau daca au aparut temeiuri noi. Proiectul de lege a fost initiat de Guvern, iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img