vineri, 19 aprilie, 2024

Ce decizie au luat judecatorii europeni in legatura cu mandatele presedintilor de pe batranul continent

Distribuie:

Publicat:

Cate mandate are voie sa aiba un presedinte? Comisa de la Venetia s-a pronuntat asupra acestui subiect, dupa ce Putin a fost reales pentru a patra oara.

Eliminarea limitarii numarului de mandate prezidentiale constituie un regres in materie de democratie, apreciaza Comisia de la Venetia, organism consultativ al Consiliului Europei, intr-un raport dat partial publicitatii luni.

Limitarea numarului mandatelor prezidentiale in regimurile-sistemele prezidentiale si semiprezidentiale ‘contribuie la prevenirea abuzurilor de putere si nu restrange in mod nejustificat drepturile aspirantilor la functie, nici pe cele ale alegatorilor’, considera expertii in drept constitutional ai Comisiei de la Venetia.

Raportul, alcatuit la solicitarea Organizatiei Statelor Americane, care pune sub semnul intrebarii anumite practici din America Latina, ‘se sprijina pe studiul comparativ al unor tari din Europa, Africa, Asia si America’, precizeaza un comunicat de presa, preluat de AFP.

Modificarea numarului mandatelor permise face necesara ‘o revizuire constitutionala’, care ‘trebuie sa fie motivata de preocuparea de a ameliora functionarea statului si nu de intarirea puterii si intereselor presedintelui in exercitiu’, adauga expertii.

‘Atunci cand o astfel de revizuire este adoptata, ea nu ar trebui sa li se aplice decat titularilor viitori ai functiei si nu presedintelui in exercitiu’, mai afirma Comisia de la Venetia.

Vezi si: Vladimir Putin ar putea fi cel mai bogat om din lume! Ce avere ar putea avea presedintle rus

Acesta distinge cinci grupuri de state dintre cele studiate. Un prim grup de state (printre ele, Italia, Belarus, Costa Rica, Cipru, Islanda si Venezuela), nu prevad nicio limitare a mandatelor prezidentiale. Intr-un al doilea grup de state – printre care Chile, Elvetia si Uruguay -, numarul de mandate succesive este limitat, dar nu si cel total.

SUA, Romania, Ungaria, Algeria, Grecia, Polonia si Africa de Sud, intre altele, limiteaza la doua mandatele posibile, fie ele succesive sau nu.

Numeroase alte state, printre care Franta, Rusia – unde Vladimir Putin a fost reales duminica pentru un al patrulea mandat -, Austria, Bulgaria, Cehia, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia, Argentina, Brazilia, Estonia si Finlanda, limiteaza la doua doar numarul de mandate succesive.

In sfarsit, unele state – precum Armenia, Coreea de Sud, Malta si Mexic – interzic orice realegere in functia prezidentiala.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img