vineri, 19 aprilie, 2024

Ce inseamna daca iti tiuie urechile. Semnele care ar trebui sa te alarmeze

Distribuie:

Publicat:

Tiuitul in ureche, adica acel fosnet suparator pe care pacientii il descriu ca pe un tiuit in interiorul urechii, poarta denumirea de tinus sau de acufene. Peste 50 de milioane de oameni sufera in toata lumea sufera de aceasta afectiune. Poate fi o problema pe termen scurt sau una care dureaza ani de zile.

„Este un sunet generat in ureche sau chiar la nivelul creierului. Este presupus faptul ca aceste zgomote din ureche provin de la celulele care se ocupa de partea de auz din urechea interna si care genereaza niste sunete pe care omul le percepe (…).Orice zgomot in ureche persistent mai mult de doi ani nu se va ameliora. Cauzele sunt variate, pornind de la zgomote puternie, traume sonore puternice, inflamatii, boli auditive”, a explicat medicul specialist ORL, dr. Popescu Bogdan.

In jumatate din situatii, cauza este una de natura psihica, spun medicii. De aceea, in paralel cu tratamentul ORL, pacientii sunt sfatuiti sa apeleze si la psiholog. In unele situatii, bolnavii pot suferi de tinus si din cauza pierderii partiale a auzului. "Zgomotele in ureche trebuie sa alarmeze pacientul. Acelea care persista pot duce la depresia pcientului sau la stari de anxietate", mai sustine medicul.

Pentru a diagnostica tinitusul medicul va avea nevoie de un istoric medical, va face o consultatie si mai multe teste speciale. Doctorul va verifica daca pacientul are cerumen, obiecte straine sau par in ureche. Este important ca pacientul sa ii spuna specialistului daca zgomotele sunt constante sau intermitente.

Analize precum audiograma (test de auz), tomografie computerizata sau imagistica prin rezonanta magnetica sunt folosite pentru a identifica potentialele cauze ale tinitusului.

Unele tipuri de tinitus pot fi evitate prin aplicarea anumitor masuri preventive. Spre exemplu, nu este recomandat sa folositi betisoare de ureche pentru a curata interiorul urechii (acestea imping cerumenul in timpan). Vezi de ce nu trebuie sa folosesti betisoare de urechi. Tinitusul mai poate fi prevenit prin purtarea dopurilor de urechi la locul de munca (daca exista un zgomot excesiv), la concerte, la evenimente sportive etc.  Mentinerea sanatatii cardiovasculare prin exercitii fizice constante poate reduce riscul aparitiei tiuitului.

Castile in urechi nu sunt periculoase, daca sunt folosite cu moderatie. Nu mai mult de 30 de minute si nu la o intensitate mare. Totodata, nu este bine sa imprumutam castile altei persoane si ar trebui depozitate intr-un loc sigur. "Majoritatea persoanelor nu au un loc in care sa le depoziteze. Stau in geanta, pe birou, in masina, iar asta poate duce la infectii la nivelul urechii", a mai precizat medicul. sursa: clickpentrufemei.ro

S.R.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img