vineri, 26 aprilie, 2024

Ce modificari aduce 1 iulie in buzunarele romanilor

Distribuie:

Publicat:

1 iulie vine cu o serie de modificari legislative si fiscale cu impact direct in buzunarele romanilor.

Mamele cu copii pana in 2 ani primesc indemnizatii mai mari si pe o perioada extinsa de timp, consumatorii casnici vor plati mai putin pe gazele naturale, iar soferii care isi inmatriculeaza masinile primesc taloane auto noi.

Tot de la 1 iulie, asiguratii din sistemul public de sanatate vor beneficia de mai multe servicii medicale si doua formulare fiscale controversate se simplifica si vor face mai usoara viata firmelor si oamenilor de afaceri.

Concediul de crestere a copilului, 2 ani cu 85% din salariu

Procedurile de acordare a indemnizatiei si concediului pentru cresterea copilului, simplificate de la 1 iulie 2016

Procedurile de acordare a indemnizatiei si concediului pentru cresterea copilului vor fi simplificate incepand cu data de 1 iulie 2016, dupa ce Guvernul a modificat si completat normele de aplicare a programului in asa fel incat reglementarile introduse recent in lege de catre Parlament sa fie aplicate unitar.

Practic, hotararea de Guvern adoptata astazi prevede drepturile noi ce vor fi stabilite incepand cu 1 iulie 2016, urmand ca prin ordin al ministrului Muncii sa fie stabilite reglementari privind drepturile aflate deja in plata. Cele doua acte normative vor fi publicate concomitent in Monitorul Oficial.

Ce prevede hotararea de Guvern

Hotararea de Guvern vizeaza, in principal, doua aspecte:

1. Modul de aplicare a drepturilor noi ce vor fi stabilite incepand cu 1 iulie 2016:

– modul de stabilire a celor 12 luni de eligibilitate din ultimii 2 ani inainte de nasterea copilului, in vederea acordarii dreptului la concediu si indemnizatie lunara, respectiv:

– din 12 luni consecutive, in cazul in care in aceasta perioada se realizeaza fara intrerupere venituri supuse impozitului si/sau se inregistreaza una sau mai multe dintre situatiile asimilate prevazute de ordonanta de urgenta (somaj, concedii medicale, perioade de studii preuniversitare/universitare sau postuniversitare etc.);

– din 12 luni succesive, in care sunt indeplinite conditiile de acordare, in cazul in care in perioada de 2 ani, realizarea veniturilor supuse impozitului si/sau inregistrarea uneia sau mai multora dintre situatiile prevazute de lege (la art. 2 alin.(5) din ordonanta de urgenta) s-au produs cu intreruperi.

– modalitatea de a stabilire a veniturilor care se iau in calcul in raport cu perioada de eligibilitate;

– reglementarea, in conditiile prevazute de Legea nr. 66/2016, a modului de acordare a stimulentului de insertie si, respectiv, de prelungire a perioadei de acordare a acestuia, cu respectarea termenului de cel putin 60 zile inainte de finalizarea concediului pentru intoarcerea la activitatea profesionala;

– includerea indemnizatiei care se acorda persoanelor care au copii cu handicap in intretinere si care opteaza pentru program de lucru redus si corelarea cu procedura de acordare a celorlalte drepturi prevazute de OUG nr.111/2010 cu modificarile si completarile ulterioare;

– modificarea anexei privind cererea si declaratia pe propria raspundere pentru solicitarea dreptului.

De asemenea, se reglementeaza si faptul ca persoanele care au nascut anterior intrarii in vigoare a Legii nr.66/2016 si care nu au indeplinit conditiile de eligibilitate prevazute de OUG nr.111/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, dar indeplinesc conditiile mai favorabile referitoare la cele 12 luni de eligibilitate din ultimii 2 ani inainte de nasterea copilului pot beneficia de drepturile conferite de lege, de la data depunerii cererii.

Noi carti de identitate pentru masini

Autovehiculele noi, dar si cele la mana a doua, aduse in tara pentru inmatriculare, vor primi carti de intentitate auto de tip nou de la 1 iulie. RAR va actualiza continutul pentru ca proprietarii si autoritatile sa aiba mai multe informatii cu privire la datele tehnice ale masinii, unele necesare la stabilirea impozitelor, dupa cum a spus directorul general al institutiei, George Dinca.

“Elementele noi sunt trecerea in cartea de identitate a unor informatii precum norma de poluare europeana, valoarea CO2, sistem de propulsie. (…) Cine are carte de indentitate veche va merge cu aceasta carte pana cand masina va iesi din parc, natural”, a subliniat Dinca.

Formularele simplificate 088 si 394 intra in vigoare de la 1 iulie

Declaratiile referitoare la TVA, 394 si 088, intra in vigoare in forma modificata incepand cu data de 1 iulie 2016, prima mai explicita, iar a doua simplificata, a anuntat Dragos Doros, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Formularul 088 care va intra in vigoare de la 1 iulie, a ajuns la o varianta imbunatatita, spune Dragos Doros, seful Anaf. „Dupa catveva luni de munca, formularul 94 va avea 13 intrebari si 8 seturi de documentare, si nu 20 de intrebari”, a subliniat seful ANAF.

“Declaratia 394, de la 1 iulie intra in functiune intr-o noua forma, una simplificata, cu ghilimelele de rigoare. Este acum mai exhaustiva dar e mai explicita si mai folositoare pentru ambele parti, si pentru ANAF si pentru contribuabili”, a declarat Doros. In schimb, formularul 088 se simplifica incepand de luna viitoare.

“Faimosul 088, care si el de la 1 iulie va intra in functiune intr-o noua forma, (…) a creat probleme in special pe cantitatea de documente pe care o cerea si care continea date care, intr-un fel sau altul, se gaseau tot la institutii ale statului. Dupa cateva luni bune de munca, formularul, in loc de 20 de intrebari va avea 13, iar din 8 seturi de documente, va fi nevoie de 3 seturi”, a mai afirmat presedintele ANAF.

De asemenea, in faza initiala, formularul se aplica si celor care erau in sistemul de TVA in sensul ca la orice modificare, administrativa sau nu, erau obligati sa il completeze din nou.

“Am rezolvat aceasta problema in sensul ca la cei care au deja cod de TVA, de la o analiza punctuala, vor trece la o o analiza continua si doar atunci cand vom observa discrepante ii vom invita pe acei contribuabili pentru clarificari”, a precizat Doros.

Preturile gazelor naturale livrate populatiei scad, in medie, cu 3%, de la 1 iulie

Preturile gazelor naturale livrate clientilor casnici vor scadea, de la 1 iulie, in medie, cu 3%, conform unei decizii a Comitetului de reglementare al ANRE.

“Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, tot pentru aceasta perioada, o scadere medie de 3% a preturilor pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale la clientii casnici, medie calculata in functie de ponderea pe piata a fiecarui operator licentiat”, spun oficialii ANRE.

Scaderea aprobata a avut in vedere mentinerea pretului productiei interne curente la 60,00 lei/MWh, asigurarea consumului clientilor casnici 100% din productia interna (curenta si extrasa din depozitele de inmagazinare) si scaderea costului unitar de transport estimat.

Mai multe servicii medicale pentru asigurati din 1 iulie

Guvernul a aprobat noul Contract Cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016 – 2017, urmand ca acesta sa intre in vigoare la data de 1 iulie.

Presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bistrita-Nasaud, Camelia Ilisuan, a prezentat, miercuri, intr-o conferinta de presa, principalele modificari aduse de noul Contract Cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale.

”Ca urmare a noului Contract Cadru, incepand cu 1 iulie, se vor incheia acte aditionale cu toti furnizorii pentru luna iulie, iar in cursul lunii iulie, se vor incheia noile contracte care vor intra in vigoare cu data de 1 august”, a spus Camelia Ilisuan.

Printre principalele modificari care vor aparea se numara: acordarea gratuita a avizelor epidemiologice pentru reintrarea in colectivitate si a adeverintelor medicale pentru prescolari si elevi, reglementarea migratiei pacientilor medicilor de familie (se pot transfera de pe o lista pe lista altui medic de familie mai devreme de o data la sase luni doar asiguratii care isi schimba domiciliul, cei care sunt in arest preventiv sau executa o pedeapsa privativa de libertate), se introduc noi proceduri de diagnosticare, decontate de CAS, pentru asistenta medicala ambulatorie clinica de specialitate.

In ceea ce priveste medicina dentara, minorilor li se vor putea acorda consultatii decontate o data la sase luni, fata de o data pe an cum este in prezent.

”De mentionat este si faptul ca toti furnizorii de servicii vor fi obligati sa afiseze, la sediul unde efectueaza serviciile respective, in formatul stabilit de CNAS, informatii privind pachetele de servicii medicale si tarifele corespunzatoare pe care ei le ofera si le presteaza efectiv”, a mai completat sursa citata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img