vineri, 29 martie, 2024

Ce nu este cardiopatia ischemica

Distribuie:

Publicat:

Asupra cardiopatiei ischemice, cu diferitele sale forme de manifestare, se concentreaza in ultimul timp atentia nu doar a medicilor, fie ei specialisti cardiologi sau medici de familie, ci si a cercetatorilor, a media si a publicului larg. Poate tocmai interesul pe care il genereaza acest domeniu duce uneori la exagerari, concluzii pripite si chiar deformari ale realitatii, apar evidente confuzii si informatii eronate pe care le au pacientii si populatia in general despre cardiopatia ischemica:

Un sfert din populatia adulta a Romaniei sufera de cardiopatie ischemica. Fals. La aceasta concluzie eronata am putea ajunge daca am face o statistica superficiala bazata pe declaratiile presupusilor pacienti, dar studii statistice ample si bine documentate au demonstrat o frecventa reala a cardiopatiei ischemice de numai 2 – 4%; trebuie sa remarc un fel de „mandrie morbida“ a pacientilor in privinta purtarii acestui diagnostic.

Nu putem anticipa care sunt persoanele cu risc de a se imbolnavi de cardiopatie ischemica. Fals. Exista in prezent numeroase scale de calcul a riscului de aparitie a acestei boli, bazate pe recunoasterea prezentei factorilor de risc cardiovascular. Se cunosc o serie de factori de risc pentru producerea cardiopatiei ischemice: fumatul, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, cresterea colesterolului, obezitatea, sedentarismul, stresul excesiv, predispozitia ereditara, abuzul de alcool (nu si consumul moderat de alcool!) si mancarea nesanatoasa – bogata in grasimi si dulciuri, sarata si lipsita de legume si fructe. Actionand impotriva acestor factori de risc veti putea preveni aparitia sau progresia bolilor cardiovasculare.

Cardiopatia ischemica are manifestari invariabile. Fals. Exista mai multe modalitati de exprimare a cardiopatiei ischemice, grupate in forme dureroase si nedureroase. Formele dureroase sunt cardiopatia ischemica cronica dureroasa (angina pectorala de efort) si sindroamele coronariene acute: angina pectorala instabila (preinfarctul) si infarctul miocardic. Mai dificil de diagnosticat sunt formele nedureroase: cardiopatia ischemica cronica nedureroasa, aritmiile de cauza ischemica, cardiomiopatia dilatativa ischemica sau moartea subita de cauza coronariana. Trebuie precizat ca un pacient poate prezenta de-a lungul vietii, succesiv sau uneori chiar simultan, mai multe forme de cardiopatie ischemica.

Circa 10% din populatia Romaniei va deceda ca urmare a unei afectiuni cardiovasculare. Fals. in realitate, peste jumatate din populatia Romaniei va deceda ca urmare a unei afectiuni vasculare, fie ea coronariana, cerebrala sau periferica, asa cum de altfel se intampla in toate tarile cu economii in curs de dezvoltare. Acest procent este tot in jur de 50% si in tarile dezvoltate economic, dar in scadere in ultimii zeci de ani – ca urmare a masurilor luate acolo de autoritati si de populatie.

Evolutia cardiopatiei ischemice cronice este totdeauna grava. Fals. Evolutia cardiopatiei ischemice cronice este extrem de variabila, supravietuirea putand atinge uneori zeci de ani. Principalii factori care influenteaza evolutia acestei afectiuni sunt: contractilitatea inimii, capacitatea de efort a persoanei afectate, numarul arterelor inimii afectate de ateroscleroza, coexistenta altor boli cardiace sau necardiace grave, si nu in ultimul rand masurile terapeutice medicamentoase si nemedicamentoase adoptate de pacient.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img