joi, 28 martie, 2024

Ce nu stiai despre oua

Distribuie:

Publicat:

Desi sunt alimente exceptionale, ouale par putin uitate de catre unii sau banalizate.

Totusi, indiferent de felul cum le consumam, important este sa stim ca sunt bogate în proteine, fier, iod si multe vitamine: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, A, D, E si K.

Într-un ou de gaina, cantarind în medie 60 de g, avem circa 6 g de coaja, 37 g de albus si 17 g de galbenus. Fiecare dintre aceste parti prezinta un interes aparte.

Astfel:

Coaja protejeaza oul de infectii
Suprafata cojii este acoperita de o pielita subtire, transparenta, denumita cuticula. Acest film protector împiedica microbii sa patrunda în ou prin cei 10.000 de pori prezenti în coaja.

Galbenusul, comoara pretioasa
Auzim adesea spunandu-se ca ar trebui sa nu mancam galbenusul de ou, pentru ca ar fi sursa de colesterol. Sa retinem, însa, ca în el se gasesc majoritatea nutrientilor, lipidelor si proteinelor.

De asemenea, galbenusul este bogat în: vitamina A, excelenta pentru vedere, în vitamina B9 care ajuta corpul sa capete energie, în B12, importanta în producerea de globule rosii, ca si în fosfor.

Într-un galbenus de ou se gasesc 12 % lipide, comparativ cu carnea grasa ce contine peste 20 %, deci putine grasimi saturate si mai ales Omega 6 si 9.

Cat despre colesterol, cele 200 mg din galbenus nu trebuie sa ne sperie. În realitate, grasimile saturate în exces favorizeaza cresterea nivelului colesterolului denumit rau (LDL) si doar atunci ar fi indicat un consum de doar 2-3 oua /saptamana.

Albusul de ou, sursa de proteine
Nutritionistii considera proteinele din albusurile de ou ca fiind de înalta calitate/bune, spre deosebire de alte proteine complete. Muschii omului le absorb mai usor pe cele din albusul de ou, motiv pentru care unele persoane l-au inclus ca aliment favorit în dieta lor.

În doua oua se gasesc 13 g de proteine ce contin printre altele aminoacizii cu rol esential în inhibarea degradarii musculare.

Cateva sfaturi practice legate de folosirea oualelor
– Nu spalati niciodata un ou, pentru a-l face mai curat, îi veti îndeparta cuticula de care spuneam la început, facilitand trecerea microbilor în produsul galinaceu.
– Nu pastrati niciodata un ou spart/putin crapat. Aruncati-l, deoarece nu stiti de cand s-a spart.
– Daca depozitati ouale în frigider, pastrati-le în cutia originala sau asezati-le în spatiile speciale de pe usa frigiderului, avand grija sa fie curatate mereu.

În concluzie, mancati oua, tineti cont si de faptul ca pretul este accesibil tuturor buzunarelor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img