vineri, 19 aprilie, 2024

Ce risc prezinta, totusi, consumul de ananas

Distribuie:

Publicat:

Proprietatile ananasului si beneficiile lui pentru sanatate nu sunt putine. Cu toate acestea, exista si riscuri in cazul unui consum excesiv. Astfel, prea mult ananas poate duce la cresterea sensibilitatii cavitatii bucale, potrivit lui Flores. Aceasta situatie ar trebui sa se rezolve de la sine in cateva ore. Insa, daca apar iritatii la nivelul acestei mucoase, dificultati de respiratie, semne care ar putea indica o alergie, astfel ca trebuie consultat un medic specialist.  

Nivelurile inalte de vitamina C pot determina la unele persoane care consuma mult ananas aparitia durerilor abdominale si a arsurilor stomacale, a diareei, precum si a starii de voma. In plus, nivelurile excesive de bromelaina poate duce la aparitia unor iritatii ale pielii, a varsaturilor, diareei si a menstrelor puternice, potrivit Centrului Medical al Universitatii Maryland, potrivit addevarul.ro. Bromelaina, poate, totodata, sa interfereze cu anumite medicamente. Cei care iau antibiotice, anticoagulante, anticonvulsive, benzodiazepine, pastille impotriva insomniei, ar trebui sa nu consume prea mult ananas. Consumarea ananasului necopt sau a sucului de ananas necopt este toxic, determinand aparitia diareei si a varsaturilor.

Un bol mic de ananas taiat cubulete – aproximativ 80 de grame – contine 38 de kilocalorii, 87% apa, 10 grame de carbohidrati, si 1 gram de fibre alimentare, indicele glicemic fiind mediu. Daca se consuma sub forma de suc, scade cantitatea de vitamina C si fibre, si creste viteza de absorbtie a glucidelor in intestin – indeul glicemic – cat si cantitatea de calorii la suta de grame.

„Datorita bromelainei, ananasul poate ajuta la reducerea nivelului de inflamatie din organism si la incetinirea cresterii tumorilor, mai spune Flores. O varietate de studii au aratat ca bromelaina ajuta la tratamentul osteoartritelor, insa ar mai fi nevoie de studii suplimentare pentru a se trage o concluzie clara. Nivelul mare de inflamatie din organism creste riscul de cancer, potrivit Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Studiile facute pana acum in laborator au aratat ca bromelaina si alte enzime prezente in ananas pot creste ratele de supravietuire la animalele cu diverse tumori. Nu exista dovezi, cel putin pana acum, ca se intampla la fel si in cazul oamenilor. In plus, aceasta enzima ajuta la reducerea coagularea excesiva a sangelui, facand din ananas o gustare frecventa pentru persoanele aflate la risc. In combinatie cu vitamina C, enzima reduce mucusul din nas si gat, potrivit Centrului Medical al Universitatii Maryland.  R.I.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img