vineri, 29 martie, 2024

Ce rol are seleniul in organismul uman?

Distribuie:

Publicat:

In organismul uman, seleniul joaca un rol asemanator vitaminei E, fiind parte a unei enzime care leaga radicalii liberi care rezulta in urma distrugerii acizilor grasi de catre oxigen. In plus, seleniul participa si la formarea hormonului tiroidian. Cantitatea de seleniu din organismul uman se situeaza intre 10-15mg. O mare parte din aceasta cantitate se afla in muschi, apoi in ficat, in rinichi si in inima. Seleniul este asimilat in segmentele superioare ale intestinului subtire, fiind apoi eliminat prin urina.

Cantitatea de seleniu recomandata a fi consumata zilnic variaza in functie de greutatea corporala si se situeaza in jurul valorii de 0,8–1 μg seleniu / kilogram greutate corporala. Asadar, un adult ar trebui sa consume zilnic aprox. 30–70 µg. Aceasta doza zilnica se regaseste in

10 g pastrav

35 g Hering

45 g ton

90 g ficat de porc sau de pasare

100 g leguminoase

120 g nuci

350 g carne

Sursele bune de seleniu constau in proteine de origine animala si vegetala. Alimentele foarte bogate in seleniu sunt organele, carnea, pestele, cerealele, alunele si leguminoasele dar si ciupercile. Se recomanda, pe cat posibil, optarea pentru produsele organice, in a caror culturi nu au fost folosite erbicide cu continut de sulf, deoarece cantitatea de seleniu din acele legume va fi mai mare. In plus, se recomanda consumul de alimente cu continut mare de vitamina A, C si E deoarece acestea contribuie la biodisponibilitatea seleniului in organism.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img