vineri, 29 martie, 2024

Ce s-a intamplat cu tezaurul lui Ceausescu?

Distribuie:

Publicat:

In anul 1982, Romania are o datorie externa de 11 miliarde de dolari. George Soros ocupa o pozitie influenta, in acel moment, in cadrul FMI. Soros a facut o serie de activitati speculative dezastruoase pentru Romania. El va fi implicat si in declansarea evenimentelor din decembrie 1989.

Dupa aceste operatiuni speculative, Romania intra intr-un blocaj financiar si in imposibilitatea de a mai face plati. Ceausescu surprinde pe cei de la FMI, prin angajamentul pe care-l face, in anul 1985, de a plati toata datoria externa, inainte de termen.

Prin operatiuni speculative facute cu Romania, Soros a obtinut un profit personal de 1,1 miliarde lire sterline. Pentru ca s-a angajat sa plateasca in avans datoria externa, contra Romaniei se vor impune sanctiuni, potrivit efemeride.ro.

In martie 1989, Romania dupa ce si-a achitat datoria externa, dispunea de 3,9 miliarde de dolari si avea bani de recuperat de la alte tari, creante, de 8 miliarde de dolari.

Unde au disparut acesti bani?

In noaptea de 17-18 decembrie 1989, un avion a plecat in cel mai secret mod, de pe Otopeni, cu destinatia Teheran. Avionul avea la bord 24 de tone de lingouri de aur.

In 4 ianuarie 1990, avionul revine in Romania, fara incarcatura. Aceasta cursa spre Teheran, ca si incarcatura, au fost consemnate in documentele aeroportului Otopeni.

Dupa anul 1990, nu s-au facut investigatii cu privire la acest misterios transport. Nu s-a dorit sau nu s-a putut face mai mult? Pentru a nu mai depinde de FMI, Ceausescu se asociaza cu Iran, Libia si China si creaza o institutie bancara, numita BRCE, Banca Romana de Comert Exterior.

Cele patru tari isi acordau imprumuturi cu o dobanda foarte mica. In anii 80, FMI detinea o rezerva de 2996 de tone de aur. Cu un asemenea tezaur, FMI isi permitea sa acorde imprumuturi si sa faca jocurile in economiile tarilor care se imprumutau.

In anii 80, Romania avea 6000 de tone de aur, echivalentul de azi a 250 miliarde de euro. Pe langa aur, Romania mai dispunea si de argint si alte rezerve de minerale.

In anul 1980, BRCE este integrata in Bancorex, care va da faliment in anul 1999. Romania a platit gaurile financiare facute de Bancorex, catre o banca austriaca, in valoare de 4 miliarde de dolari.

Raman cateva intrebari. Misteriosul transport din 17-18 decembrie a fost unul comercial sau de alta natura? Ce s-a intamplat cu creantele de 8 miliarde de dolari pe care Romania trebuia sa le primeasca? Mai are Romania cele 6000 de tone de aur, din vremea vechiului regim?

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img