joi, 18 aprilie, 2024

Ce sa faci si ce nu cand suferi de artroza

Distribuie:

Publicat:

Artroza e o patologie intalnita atat de des, incat merita o discutie speciala. Cartilajele se distrug prin pierderea unor substante constituente, prin malpozitia articulatiei, prin solicitare anormala. Apar durere, inflamatie locala, impotenta functionala, distructie progresiva pana la anchiloza, cu necesitate de protezare. Avem parinti sau bunici care ajung la proteze de genunchi, sold, cot tocmai pentru ca articulatia naturala e distrusa. Cum procedam sa nu ajungem la cazuri severe sau sa incetinim pe cat posibil evolutia nefavorabila?

in primul rand, scaderea masei corporale e cruciala. E cel mai important lucru care se poate face in toate artrozele. Un pacient obez se va plange de dureri si va consuma pastile cu pumnul, intrand in alte cercuri vicioase. Se va plange de dureri in extremitatea inferioara, unde solicitarea e mai mare. Apoi, trebuie sa stiti ca regenerarea cartilajului e discutabila. Exista preparate care se dau timp indelungat, dar rezultatele sunt de pus sub semnul intrebarii. Unele tari au ajuns sa le declare oficial ineficiente, sa nu le mai deconteze. Vorbesc aici indeosebi de glucozamine.

Infiltratiile cu diverse substante in articulatii pot aduce beneficii, dar facute necorespunzator pot genera artrite septice (in caz ca anumiti germeni sunt inserati in spatiul articular prin manevra facuta in conditii necorespunzatoare) sau, daca se face exces de cortizonice (celebrul diprophos), se poate accelera procesul de distructie articulara. Lasati medicul reumatolog sa indice si sa faca infiltratiile.

Simptomele si semnele (mai ales durerea si inflamatia) se pot sterge cu antalgice sau antiinflamatoare. O persoana de peste 70 de ani nu se va atinge de antiinflamatoare nonsteroidiene decat cu indicatia medicului (alegeri limitate, naproxenul pare sigur pe durate mai mici) si va lua paracetamol clasic, eventual tramadol, fara abuz. Atentie mare la paracetamolul cu durata lunga de actiune, pot aparea complicatii serioase daca se ia in doze mari. 500mg paracetamol clasic la 4-6 ore sunt tolerate bine, pentru durerile usoare/medii. 50mg tramadol la 8 sau 12h pot fi date fara probleme, dar tramadolul se tatoneaza si doza se creste daca este suportat, pentru ca are efecte adverse nu tocmai de neglijat. Exista si combinatii 37.5/325mg tramadol/paracetamol, care se pot lua de doua-trei ori pe zi, la durere severa. Se pot folosi unguente chiar cu AINS de tip creme cu diclofenac (un exemplu, sunt multe pe piata) pentru articulatiile superficiale (genunchi, maini). Se pot folosi anumiti plasturi cu capsaicina (rezultate discutabile si aici).

Persoanele sub 70 de ani vor lua AINS cu prudenta, cu protectie gastrica. Cei cu probleme cardiace, renale, digestive vor avea indicatii speciale indiferent de varsta. Ideea de baza este evitarea AINS la varstnici, la peste 70 de ani. Optimizarea masei corporale va ramane cea mai buna atitudine. Ea se face mai ales umbland la alimentatie, cu echilibru aici, cu doze mici din toate categoriile de produse, evitand zaharul pe cat posibil, grasimile in exces. Regina este doza. 

Un om cu artroze multiple nu va putea face miscare multa, asa ca scaderea corporala din alimentatie va fi cheia. Cei care pot merge si se pot misca binisor vor beneficia de plimbari lungi, bicicleta, inot daca se poate. Osteoporoza trebuie avuta in vedere. Femeile (mai ales, dar procesul apare si la barbati) vor face DXA (osteodensitometrie, un test care masoara densitatea osoasa), vor suplimenta calciul si vitamina D la nevoie, la recomandarile medicului reumatolog; se pot da si tratamente diverse care tin calciul in os. Oasele se slabesc altfel si apar distructii serioase, cu fracturi patologice.

Apartinatorii trebuie sa cunoasca aceste lucruri, sa aiba grija de cei care iau tratamente, sa-i supravegheze, sa le aranjeze pastilele, sa se informeze eficient, sa le stea alaturi si sa-i ajute. Nerespectarea acestor lucruri aparent simple atrage serioase probleme cardiovasculare, renale, digestive, distrugeri articulare accelerate, imobilizari la pat, fracturi, deplasari dificile cu baston sau suporturi diverse si multe altele. Medicul de familie trebuie sa nu dea reteta cu AINS (antiinflamatoare nonsteroidiene) la persoanele de peste 70 de ani, sau sa o faca cu prudenta maxima. Farmacistii la fel, pentru ca unii mai elibereaza fara retete, pe cunostinte, pe considerent de mila. Nu e deloc normal.

Aveti parinti si bunici care se stiu cu artroze si se plang de dureri articulare. Spuneti-le ce medicamente sa ia si mai ales sa nu ia. Mergeti la medicul de familie cand sunt neclaritati. Mergeti cu ei in ambulator la reumatolog pentru consult de specialitate. Ajutati-i sa slabeasca, cu vizite la medicul specialist in diabet/nutritie, eventual la psiholog. Libertatea de miscare e una dintre cele mai frumoase libertati. si e pacat cand e abolita. Se pot lua masuri inteligente si relativ simple, slava cerului.

sursa:leapsadesanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img