vineri, 19 aprilie, 2024

Ce se intampla daca lucrezi noaptea

Distribuie:

Publicat:

Intr-un nou raport, cercetatorii din China au descoperit ca femeilecare lucreaza noaptea sunt supuse unui risc cu 19% mai mare de a dezvolta cancer, comparativ cu femeile care nu lucreaza noaptea.

Cercetarea, publicata in revista Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, a reprezentat o analiza a 61 de studii care au inclus aproape patru milioane de oameni din America de Nord, Asia si Australia. in momentul in care cercetatorii au analizat mai atent tipurile de cancer dezvoltate de femei, acestia au descoperit ca femeile care au lucrat in schimburi de noapte pe perioade mai lungi de timp au fost supuse unui risc de cancer de piele cu 41% mai mare, cancer de san cu 32% mai mare si cancer al sistemului digestiv cu 18% mai mare. Riscul a fost cel mai mare in randul asistentelor medicale care au lucrat noaptea, riscul acestora de a dezvolta cancer de san fiind crescut cu 58%.

Xuelei Ma, autorul principal al lucrarii si profesor asistent la Universitatea Sichuan, a declarat ca riscul creste pe masura ce se mareste si perioada de timp cu schimburi de noapte. Pentru fiecare cinci ani cumulati in schimburi de noapte, riscul de cancer mamar a crescut cu 3,3%.

Riscul crescut, in special in randul asistentelor medicale de sex feminin, nu sugereaza neaparat ca femeile care lucreaza noaptea sunt mai vulnerabile la dezvoltarea cancerului.
Poate fi reflectat pur si simplu faptul ca exista mai multe sanse ca o asistenta sa isi faca testele si sa primeasca diagnosticul de cancer fata de persoanele care nu lucreaza intr-un spital sau o clinica. Toate studiile incluse in analiza s-ar putea sa nu fi luat in calcul si alti factori legati de riscul cancerului, cum ar fi dieta, activitatea fizica si obiceiurile de somn.

Exista mai multi factori probabili pentru riscurile crescute din timpul noptii in ceea ce priveste aparitia cancerului, dar studiile anterioare efectuate pe oameni si animale sugereaza ca intreruperile nivelurilor hormonale ar putea fi de vina. Nivelul de melatonina, care creste noaptea ca raspuns la intuneric, este suprimat atunci cand oamenii stau in lumina artificiala. Astfel, pot creste tumorile, deoarece melatonina este un antioxidant care inhiba celulele canceroase si suprima cresterea vaselor de sange noi, asociata cu tumorile.

sursa: eva.ro
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img