vineri, 29 martie, 2024

Ce spun secretiile nazale depre sanatatea ta

Distribuie:

Publicat:

Mucozitatile nazale pot fi de-a dreptul enervante. Cand esti racita, sunt tot timpul pe fata ta. Mai rau, atunci cand simptomele se inrautatesc, se scurg de-a dreptul peste tot, folosesti zeci de servetele pentru a scapa de disconfort, dar degeaba. Insa culoarea pe care o au mucozitatile poate spune multe despre sanatatea ta, despre starea de functionare a organismului tau. Specialistii spun ca acea culoare pe care o are mucusul la un moment dat iti poate spune ce se intampla in caile respiratorii. Iata mai jos cateva repere de culoare si ce pot insemna acestea in cazul tau:

Mucus transparent – Esti normala. Mucusul simplu este, in cea mai mare parte, alcatuit din apa, cu proteine, anticorpi si saruri dizolvate. Tesuturile tale nazale produc mucus 24 din 24, 7 zile din 7. Cea mai mare parte din mucus aluneca inapoi, pe gatul tau, pentru a fi dizolvat in stomac.

Mucus alb – Ai congestie nazala. Tesuturile umflate, inflamate din nasul tau incetinesc fluxul si volumul de mucus, determinandu-l astfel sa isi piarda gradul de umezeala si il fac sa devina gros, consistent. Poate fi semnul unei infectii nazale sau raceli.

Mucus galben – Raceala sau infectia ta progreseaza. Este posibil ca celulele care lupta cu infectia din corpul tau sa se grabeasca la locul infectiei microbiene. Celulele albe din sange se numara printre acestea. Odata ce si-au indeplinit functia, ele sunt transportate catre fluxul de mucozitati, determinand aceasta culoare. Racelile, inevitabil, dureaza intre 10 si 14 zile.

Mucus verde – Sistemul tau imunitar chiar riposteaza. Mucusul este ingrosat si intesat de celule albe moarte si de alte resturi ramase in urma "bataliei" cu infectia din corpul tau. Daca inca esti bolnava dupa 12 zile, ar trebui sa mergi la medicul tau. Ar putea fi sinuzita, o infectie bacteriana. Daca ai febra, greata si ti-e rau, mergi rapid la doctor.

Mucus roz sau rosu – Acesta este sange. Tesutul moale din nas a fost, cumva, afectat, ranit – poate pentru ca este uscat, iritat sau a suferit un oarecare tip de impact sau agresiune. Poate pentru ca ti-ai bagat ceva in nas, cum ar fi degetele.

Mucus maro – Ar putea fi sange. Cel mai probabil este ceva ce ai inhalat, cum ar fi praf, mizerie sau paprika, iar din aceasta cauza culoarea mucusului a devenit maronie.

Mucus negru – Daca nu esti fumatoare si nu folosesti droguri ilegale, mucusul negru ar putea insemna ca ai o infectie serioasa cu o ciuperca (fungi). Aceste infectii de obicei apar la oamenii cu sistemul imunitar compromis. Daca esti unul dintre ei, cel mai probabil ai fost deja la un medic. Daca nu, ar trebui sa mergi. Sursa: Cleveland Clinic.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img