joi, 28 martie, 2024

Ce suma fabuloasa a fost cheltuita? Iata tot ce trebuie sa stii despre Jocurile Olimpice de Iarna 2018

Distribuie:

Publicat:

Primele Jocuri Olimpice hibernale din Coreea de Sud debuteaza azi, cu promisiunea spectacolului deplin, unul care a costat 10 miliarde de dolari.

PyeongChang este cel mai mic oras-gazda, de la Lillehammer 1994 incoace. I se mai spune si "Happy 700", ceea ce inseamna ca se afla la 700 de metri deasupra nivelului marii si ca e considerat locul unde oamenii traiesc in pace si armonie desavarsita. Sloganul "Passion. Connected" se refera, mai mult sau mai putin subtil, la faptul ca la aceasta editie a Jocurilor Olimpice, Coreea de Sud si Coreea de Nord vor participa sub acelasi steag. Capitala Seul a gazduit JO de vara in 1988 si, dintre tarile asiatice, numai Japonia a organizat, de doua ori, aceasta competitie, la Sapporo in 1972 si la Nagano in 1998.

Intrecerile olimpice din 2018 se vor derula in 13 locuri – patinoare, arene, stadioane. Sase dintre locurile de desfasurare a competitiilor sunt nou construite, celelalte fiind renovate. Alte statiuni care vor gazdui competitia sunt Alpensia (schi nordic, biatlon), Yongpyong (schi alpin), Gangneung (schi, hochei pe gheata, patinaj artistic si viteza).

MASCOTE SI ARME MUTE
Olimpiada din Coreea de Sud nici nu a inceput si are deja povestile sale. Prima este amenintarea nord-coreeana, mult dezbatuta in spatiul public, dar domolita mult de decizia de participare in comun la Olimpiada cu statul vecin. A doua este problema dopajului ca strategie de stat in Rusia. Din aceasta cauza, in luna decembrie 2017, CIO a exclus Rusia de la JO, dar sportivii, 167 in total, pot participa sub denumirea "Olympic Athletes of Russia", fara steag si alte insemne care sa identifice fosta tara sovietica.

Pentru ca este un spatiu care se mandreste cu tehnologia de top si cu eficienta sa, Coreea de Sud a realizat o noua magistrala cu tren de mare viteza, care reduce considerabil durata calatoriei intre capitala si zona olimpica. Mascotele acestei editii, cea de-a 23-a, sunt Soohorang, un tigru alb, si Bandabi, un urs negru asiatic. 

102 medalii
la 15 discipline separate se vor acorda la Olimpiada de la PyeongChang

10 miliarde de dolari
este suma la care se ridica costurile de organizare ale editiei sud-coreene

80 de kilometri 
despart locul de desfasurare a JO de zona demilitarizata dintre Coreea de Sud si Coreea de Nord

35.000 de locuri
are Stadionul Olimpic din PyeongChang, in vreme ce patinoarul rezervat meciurilor de hochei pe gheata are o capacitate de 6.000 de locuri

7 perechi de frati si surori 
vor concura la aceasta editie a JO, la diverse sporturi
585 grame va avea medalia de aur, in vreme ce medaliile de argint si bronz sunt un pic mai usoare, dar, oricum, cele mai grele din istorie

90 de tari
vor participa la Jocuri, cu aproape 3.000 de sportivi

28 de sportivi
numara delegatia Romaniei

LOTUL ROMANIEI LA JO DE IARNA 2018
Bob: Maria Constantin si Andreea Grecu (bob-2), Mihai Tentea si Nicolae Daroczi (bob-2), Dorin Grigore, Florin Craciun, Levente Bartha (bob-4), Beatrice Puiu (rezerva)
Schi alpin: Alexandru Barbu, Ania Caill
Patinaj viteza: Alexandra Ianculescu;
Schi fond: Alin Cioanca, Paul Pepene, Timea Lorincz
Sarituri cu schiurile: Daniela Haralambie
Biatlon: Eva Tofalvi, Cornel Puchianu, Nicolae Faur, George Buta, Iulian Pop, Marius Ungureanu
Sanie: Raluca Stramaturaru (simplu feminin), Valentin Cretu, Andrei Turea (simplu masculin), Cosmin Atodiresei, Stefan Musei (dublu masculin)
Skeleton: Maria Mazilu, Dorin Velicu

VITEZELE DE TOP IN SPORTURILE DE LA JO
Schi alpin coborare 144,8 km/h
Bob 144,8 km/h
Sanie 136,7 km/h
Skeleton 128,7 km/h
Sarituri cu schiurile 96,5 km/h
Patinaj viteza 56,3 km/h
Schi cross 56,3 km/h
Snowboard cross 48,2 km/h

Opt sportivi de urmarit la JO

SCHI ALPIN
Mikaela Shiffrin (SUA)
La doar 22 de ani, are deja in palmares un aur olimpic, cucerit in 2014, la Soci, in proba de slalom. Jocurile Olimpice de acum sunt o provocare imensa pentru americanca. "Acum patru ani nu simteam prea mult presiunea din exterior, dar in acest moment e altfel, sunt intr-o alta faza a vietii mele", a spus ea. In acest sezon de Cupa Mondiala a inregistrat 10 victorii, dintre care cinci la slalom, una la coborare, doua la slalom urias si doua la slalom paralel.

Marcel Hirscher (Austria)
Austriacul, 28 de ani, are in palmares sase medalii mondiale, dar doar un argint olimpic. El este vazut drept favorit in probele de slalom si slalom urias. "Ar fi un succes imens, nu unul care mi-ar schimba viata, dar ar fi frumos sa-mi implinesc acest vis. Ce e sigur e ca o sa dau suta la suta pe partie", a spus austriacul.

Lindsey Vonn (SUA)
Una dintre cele mai bune schioare din toate timpurile, americanca in varsta de 33 de ani isi doreste ca la PyeongChang sa-si imbogateasca palmaresul olimpic, care contine doar o medalie de aur si una de bronz, cucerite in 2010. Vonn a ajuns la 81 de victorii in toata cariera in Cupa Mondiala si a castigat ultimele doua curse de viteza de dinainte de JO.

PATINAJ ARTISTIC
Yuzuru Hanyu (Japonia)
Campionul olimpic en titre s-a confruntat in ultimii ani cu probleme medicale, dar isi doreste enorm sa-si poata apara medalia cucerita la Soci in 2014. Printre rivali se numara compatriotul sau Shoma Uno, canadianul Patrick Chan, americanul Nathan Chen sau spaniolul Javier Fernandez.

Evghenia Medvedeva (Sportivii olimpici din Rusia)
Patinatoarea din Rusia nu are decat 18 ani, dar are deja in cariera doua medalii de aur la CM. A dominat timp de doi ani toate concursurile internationale, iar lupta in concursul feminin va fi una incinsa.

SARITURI CU SCHIURILE
Kamil Stoch (Polonia)
Polonezul in varsta de 30 de ani a izbutit, in acest an, sa castige toate etapele din Turneul celor Patru Trambuline. El a reusit la Soci, in 2014, sa castige ambele concursuri individuale, dar a urmat o scadere de forma, iar acum e din nou in varf.

HOCHEI PE GHEATA
Marie-Philip Poulin, Canada
Capitanul Canadei a fost numit "Sidney Crosby in varianta feminina" pentru realizarile sale care au venit devreme in cariera. Poulin, 26 de ani, are deja in palmares doua medalii de aur la JO cu echipa tarii sale, in 2010 si 2014.

lia Kovalciuk (Sportivii olimpici din Rusia)
Turneul de hochei pe gheata masculin va fi lipsit de jucatorii din NHL pentru ca Liga americana le-a interzis acestora sa participe. Kovalciuk, 34 de ani, a jucat in trecut in NHL, iar acum s-a intors acasa, in Rusia, si evolueaza in KHL, al doilea campionat ca valoare in lume, dupa NHL.

ALTI SPORTIVI DE URMARIT
Chloe Kim (SUA) Snowboard 17 ani 
Shaun White (SUA) Snowboard 31 de ani
Martin Fourcade (Franta) Biatlon 29 de ani
Kaillie Humphries (Canada) Bob 32 de ani
Martin Johnsrud Sundby (Norvegia) Schi fond 33 de ani
Ester Ledecka (Cehia) Schi alpin/Snowboard
Sven Kramer (Olanda) Patinaj viteza 31 de ani
Laura Dahlmeier (Germania) Biatlon 24 de ani
Martina Sablikova (Cehia) Patinaj viteza 30 de ani

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Fac

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img