vineri, 29 martie, 2024

Ce sunt polifenolii, care se afla din abundenta in ceaiuri

Distribuie:

Publicat:

Polifenolii sunt o clasa de compusi de origine vegetala care se gasesc in cantitati diferite in ceai (ceai verde si negru), struguri, legume ( varza, broccoli, rosii), fructe (merisor, rodie, coacaze, afine) etc. Acestia fac parte din grupa fenolilor, compusi chimici anorganici formati din grupari hidroxilice  atasate direct unui nucleu aromatic.

Importanta compusilor polifenolici a fost evidentiata inca din anul 1964 de catre Ribéreau-Gayon un mare oenolog francez. De aici au evoluat numeroase studii privind domeniul medical, alimentar, cosmetic care pun in evidenta caracterul antioxidant al acestora. In urma cercetarilor s-a demostrat ca polifenoli reduc stresul oxidativ, au calitati antiinflamatorii, anticancerigene si imuno-protectoare.

In prezent sunt cunoscuti peste 8000 de compusi fenolici dintre care peste 4000 au fost identificati. Desi polifenolii sunt caracterizati din punct de vedere chimic ca fiind compusi fenolici cu diferite particularitati, acest grup este unul foarte diversificat si contine multe subgrupe. Diversitatea si marea raspandire a acestora in diferite plante, fructe, legume, mancaruri si bauturi a dus la clasificarea lor in multe moduri.
-acizi fenolici
-flavonoide
-catechine si proantocianide
-antociani
-amide polifenolice
Acesti compusi au un rol foarte important in organismul nostru si ne protejeaza impotriva procesului de oxidare la nivel celular. Ne ajuta sistemul imunitar, circulator, respirator etc. In momentul actual exista si unele cercetari care demonstreaza si caracterul anti-cancerigen. Un polifenol foarte cunoscut este Resveratrolul, care se gaseste in strugurii rosii, de unde si recomandarea francezilor de a consuma un pahar de vin rosu pe zi. sursa: foodnews.ro
S.R.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img