vineri, 29 martie, 2024

Ce superstitii continua sa-i sperie pe romani in 2018

Distribuie:

Publicat:

Superstitiile isi au radacinile infipte adanc in trecut, unele dintre ele datand din perioada precrestina, in timp ce altele reprezinta un produs al societatilor rurale din ultimii zeci de ani.

Credintele si superstitiile, amestecate cu vechi legende si traditii, continua sa-i influenteze pe romani chiar si in secolul XXI, cand stiinta a gasit numeroase explicatii pentru cele mai multe dintre ele. Superstitiile sunt raspandite in special in mediul rural, acolo unde oamenii au cautat de sute de ani, fara sa aiba acces la informatie, tot felul de explicatii pentru o serie de fenomene.

Folcloristul George Ioneanu a publicat inca in 1888 „Mica Colectiune – Superstitiile Poporului Roman”, unde a strans o serie de credinte si de obiceiuri ciudate. Majoritatea superstitiilor sfideaza orice logica, iar unele depasesc limitele bunului simt.

Superstitii cu iz religios

Unele dintre ele nu sunt straine nici de Biserica, mai exact de preotii care slujeau in satele romanesti. Astfel, o veche superstitie face referire la copiii nebotezati. „Copiii care nu sunt botezati si plang mult, prin acel plans cer botez”, spune o veche credinta. Tot cu biserica are legatura si o alta veche credinta: „Cand o nunta pleaca la biserica pentru cununie, cauta sa nu intalneasca alta in cale, sa se vada miresele. Caci moare una dintre ele sau se despart casatoritii”.

Duhurile rele si alte fiinte ale intunericului ii mai sperie si azi pe unii dintre tarani. Astfel, nu putini sunt cei care cred si acum ca: „Un mort este pazit ca sa nu treaca peste el vreo pisica, altfel se face strigoi si mor toti ai casei” sau ca „Daca un copil de la nasterea lui plange continuu o saptamana, este semn ca il bantuie duhurile necurate”.
Credinte raspandite si in mediul urban

Dincolo de astfel de superstitii, exista unele raspandite si in mediul urban, unde au gasit un sol fertil. Credinta in faptul ca trecerea unei pisici negre prin fata cuiva ii aduce automat ghinion respectivei persoane pare mai degraba una copilareasca. Superstitia porneste de la o mai veche idee si tine si de modul in care erau inchipuite si reprezentate vrajitoarele si practicantele magiei negre, adeseori langa o pisica neagra malefica.

Mult mai optimista este credinta ca cel care descopera un trifoi cu patru foi, rar intalnit, va avea parte de noroc. Asa s-a ajuns ca unii sa poarte mici bijuterii in forma de trifoi cu patru foi sau de potcoave de cai, care ar atrage la randul lor norocul si prosperitatea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img