Spanacul este o sursa buna de magneziu si fier. Din pacate daca il preparam acesta isi pierde din majoritatea calitatilor, in plus daca isi schimba culoarea in verde spre galben este bine sa nu mai consumam deoarece poate fi daunator. Spanacul nu are un continut foarte mare de fier asa cum se crede. Este totusi foarte benefic si un aliment sanatos. Spanacul contine: apa, peste 90%, minerale, lipide, glucide, potasiu, vitamine. De ce este bine sa consumam spanac?
are efecte benefice in caz de anemie, covalescenta
este cicatrizant
are rol de laxativ
scade nivelul colesterolului
daca ai probleme cu tensiunea ridicata ajuta la reglarea acesteia
stimuleaza digestia dar si curata foarte bine tubul digestiv
revitalizeaza organismul si intareste sistemul imunitar
De mentionat este si faptul ca spanacul previne cancerul, avand un efect antioxidant. Nu este de neglijat nici calitatea acestuia de a tine departe diabetul. Pentru persoanele care au probleme cu constipatia este recomandat consumul de jumatate de litru de suc de spanac zilnic. Si daca se doreste urmarea unei cure de slabit, spanacul este bun si in acest caz. Daca suferi de reumatism, hepatita sau ai avut de-a face cu inflamatii gastrice atunci nu este recomandat sa consumi spanac. Prin gatire, spanacul isi pierde o mare parte din calitatile mai sus mentionate, de aceea este recomandat sa fie consumat proaspat, de preferinta intr-o salata alaturi de alte cruditati. Se oxideaza repede, de aceea este de evitat consumul de spanac din conserva de metal, precum si taierea acestuia cu cutitul. Prepararea prin oparire trebuie facuta pentru un timp foarte scurt. Se poate consuma si ca suc, in special dimineata, fiind benefic in anemie, constipatie, depresie, oboseala si migrene, si mai ales pentru fortificarea si curatirea organismului. Sucul de spanac se poate combina cu suc de morcov sau telina, pentru si mai multe beneficii.