vineri, 29 martie, 2024

Ce trebuie sa stim cand mergem la o consultatie medicala

Distribuie:

Publicat:

Orice persoana se adreseaza la un moment dat unui medic pentru consultatie, în primul rand cand ceva neplacut apare si îl deranjeaza în corp. Acest lucru se poate întampla în urgenta sau dupa un timp în care „paharul s-a umplut“. Atunci cand va prezentati la medic, trebuie sa respectati cateva recomandari. 

O consultatie poate avea loc preventiv, chiar daca, înca, nimeni nu este bolnav, pentru examinarile periodice sau pentru un tratament de recuperare functionala, dupa o boala care a lasat urmari. Acestea sunt facute la initiativa unui medic. Atunci cand o persoana se hotaraste sa mearga la un medic, pentru o consultatie, trebuie sa tina seama de cateva sfaturi: – sa-si faca igiena individuala si sa se primeneasca în haine, nu numai pentru ca este un semn de respect si de menajare a medicului, dar pentru a vedea adevarata culoare a pielii si eventualele modificari ce apar ca urmare a bolii; – sa-si adune toate documentele vechi medicale, biletele de iesire din spital, analizele, radiografiile, retetele, pentru a putea mai usor reconstitui istoricul bolilor; – sa aiba, de altfel, pregatite din vreme legitimatiile de identitate, o adeverinta de salariat sau de pensionar, de veteran sau de persoana cu handicap, precum si carnetul de sanatate, astfel încat sa poata beneficia permanent de retetele compensate, de certificate medicale si de internare.

Urgentele constituie o prioritate. Carnetul de sanatate are rolul de a înregistra consumul de medicamente, succesiunea bolilor si atestarea faptului ca posesorul si-a achitat într-un fel prestatia medicala, fie de-a lungul timpului ca salariat sau ca pensionar, fie îl achita la zi la Fondul Asigurarilor de Sanatate. Dar chiar si cei fara venituri, cu dovada de la Serviciul Financiar sau cei asistati social, cu dovada de la Primaria localitatii, pot sa-si întocmeasca la dispensarul teritorial acel carnet de sanatate. Cei care nu au activat în campul muncii, nu-si achita fondul de asigurari sociale si nici nu au reglementarile de mai sus pot beneficia, totusi, prin bunavointa medicului, de o consultatie. Intrarea în cabinet se face în ordinea venirii, conform unui bon de ordine sau în concordanta cu programarea prealabila, în limita numarului de 20-30 de consultatii corespunzatoare programului de lucru al fiecarui medic în parte.
Medicul sau asistenta medicala poate selecta la usa cazurile mai presante, trecand peste ordinea stabilita prin bonuri si peste rand (exista uneori si urgente).

Nu este indicat ca unii bolnavi, cu de la sine putere, sa sara randul si sa treaca în fata unor persoane care asteapta de mai multa vreme, sub pretextul ca are o urgenta (are de cumparat ceva de la piata, îl asteapta soferul la poarta sau trebuie sa-si duca nepotul la scoala); aceste lucruri constituie un abuz si o desconsideratie pentru actul medical. Consultatiile în baza biletului de trimitere nu se platesc. O categorie aparte de pacienti este reprezentata de cunostinte sau de proprii salariati. Orice bolnav care a mai fost la medicul respectiv pentru o consultatie se considera cunoscut cu acesta si revine la un consult ori de cate ori pofteste.
Personalul care lucreaza în unitatile sanitare poate obtine înlesnirea unei consultatii din partea medicului, dar macar cu întelegerea pacientilor sau cu o programare prealabila pentru a nu astepta mult. Altfel, aceste persoane îngreuneaza munca medicului, care le face un bine sau jignesc bolnavii ce stau la rand.

Consultatiile în sectorul de stat nu se platesc; nu se conditioneaza consultul de acordarea unor mici „atentii“ medicului; acesta are obligatia sa acorde consultatii în limita numarului de bolnavi si a programului stabilit de conducerea unitatii. Bolnavul nu poate avea pretentia sa fie consultat de un anumit medic specialist, fara un bilet de trimitere oficial catre acesta si fara respectarea normelor legale mai sus amintite. Urmand sfatul si reteta prescrisa, revenind apoi la consultul periodic, în conformitate cu programarea, respectati efortul depus de medic în dorinta de a va reda sanatatea, cel mai de pret lucru pe aceasta lume.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img