marți, 16 aprilie, 2024

Cea mai eleganta masina construita vreodata este proiectata de un husean . Vezi detalii

Distribuie:

Publicat:

@Automobilul Malaxa 1945

In 1945 apare poate cea mai elegantă mașină construită veodată de un român. Nicolae Malaxa, realizatorul automobilului, a fost un inginer și întreprinzător român care s-a născut în 1884 la Huși. Autoturismul a fost construit în fabricile industriașului de la Reșița, iar proiectul aparținea unui grup de ingineri de la uzinele A.S.A.M. și Malaxa din București. Mașina avea un motor cu trei cilindri în stea, răcit forțat cu aer. conform playtech.ro

Răcirea motorului a influențat design-ul mașinii, între plafon și acoperiș fiind lăsat un spațiu pentru canalizarea aerului către motorul poziționat în spate. Acesta producea 30 de cai putere și împingea mașina cu ajutorul tracțiunii spate până la 120Km/h. Automobilul era extraordinar de confortabil datorită faptului că întreaga caroserie era așezată pe sașiu prin tampoane de cauciuc, groase de 10 cm.

Între 1945 și 1947 au fost produse aproape 2000 de unități Malaxa, majoritatea plecând spre export. Povestea mașinii se termină puțin cam trist  datorită unui oficial de la Moscova. Generalul rus se afla la Sofia, unde s-a plimbat cu un exemplar Malaxa. A fost atât de impresionat încât la întoarcerea sa la Kremlin a ordonat mutarea uzinei de la Reșița la Podgorye în Urali. Nicolae Malaxa a reușit să își vadă visul împlinit la o scară mai mare, doar pentru a îi fi luat. Acesta s-a stins din viață în 1965 în New Jersey.

sursa: playtech.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img