vineri, 19 aprilie, 2024

Cel mai sanatos mod de a rehidrata organismul

Distribuie:

Publicat:

Rehidratarea organismului este o problema importanta in zilele de vara, mai ales atunci cand mercurul in termometru depaseste 30 de grade. Peste 60% din masa corporala o reprezinta apa, iar functiile apei in organism sunt multiple si complexe.

Consumul de apa nu este suficient, cel mai sanatos si eficient mod de a ne rehidrata este consumul de fructe si legume proaspete. Iata cateva alimente pe care ar trebui sa le consumam vara, potrivit nutritionistului Dan Merisca:
– castravetii au un continut de apa de 97%
salata 95% apa
– rosiile 94%
dovleceii 93-94%
pepenii verzi si galbeni 91-92%
citricele 85%
– ciresele peste 86%,
– merele peste 85%.

De asemenea, lactatele au un continut crescut de apa, peste 90 %. De departe, iaurturile degresate sunt remediul ideal pentru a combate canicula cu un continut de peste 88%, branzeturile proaspete (albe) contin 86-87% apa, pestele contine 70-80% apa, carnea neprocesata si preparata proaspat are continut de apa de 55-70%.

“Oul este un aliment la indemana, iar crud contine 75% apa, cerealele integrale ofera un bogat continut de calciu si magneziu, extrem de important pentru temperaturile ridicate, painea de cereale integrale fiind cea mai recomandata pentru aceasta situatie”, spune nutritionistul Dan Merisca.

Alimente de evitat pe canicula

In zilele caniculare, organismul pierde zilnic intre 2 si 2,5 litri de apa prin transpiratie, de aceea trebuie sa ne rehidratam.

“De obicei facem gafa de a consuma bauturi si alimente reci, inghetate exact ceea ce ar trebui evitat. Aceste alimente reci in contact cu anumite organe interne pot declansa o stare de soc ce produce un efect invers, astfel incat termoreglarea organismului este perturbata, iar acesta nu mai poate sa se raceasca. Paradoxal bauturile calde sunt cele indicate, dar si mancarurile picante. Acestea din urma stimuleaza transpiratia, metoda prin care organismul isi mentine la un nivel optim functionarea si adaptarea la temperaturile caniculare”, precizeaza specialistul.

In zilele caniculare trebuie evitate alimentele bogate in grasimi si proteine, pentru ca acestea ingreuneaza digestia. Fast-foodul, dulciurile, sosurile, alcoolul nu au ce cauta in dieta ta.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img