sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cel mai sanatos tip de carne de pasare

Distribuie:

Publicat:

Fie ca este vorba de carne de pui, de curcan, de gasca sau de rata, toate acestea aduc beneficii sanatatii. In functie de preferinte, dar si de indicatiile medicului poti alege sortimentul de carne care sa-ti completeze meniul. Noi iti spunem care este cel mai sanatos tip de carne de pasare!

De pui

Daca este gatita in mod sanatos (la gratar, la abur sau la cuptor), carnea de pui nu iti pune in pericol sanatatea, intrucat este saraca in grasimi (daca este curatata de piele si grasime), dar este bogata in proteine necesare pentru o buna functionare a organismului.

Totusi, ai grija la modul in care o prepari! Daca este prea arsa, carnea de pui poate contine unele substante nocive cauzatoare de cancer.

Pieptul este partea cea mai slaba in grasimi, el avand mai putin de jumatate din grasimea unei fripturi degresate de vita. Inclusa in dieta, carnea de pui este o buna sursa de proteine, de aceea nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copiilor, mai ales in perioada de crestere, cat si din cea varstnicilor deoarece protejeaza impotriva pierderii osoase.

De asemenea, carnea de pui este o sursa importanta de vitamina B, dar si de triptofan, un aminoacid care produce serotonina, hormon care favorizeaza starea de bine, dar si senzatia de satietate. 100 grame de piept de pui fara piele contin 126 de kcal si 2 grame de grasime, potrivit clicksanatate.ro.

De curcan

Carnea de curcan este considerata a fi una dintre cele mai sanatoase tipuri de carne. Acest sortiment este sarac in grasimi, motiv pentru care este recomandata pentru consumul zilnic.

De exemplu, specialistii in nutritie spun ca pieptul din carne de curcan, indiferent ca va fi fiert sau prajit, are aproape jumatate dintre caloriile celui de pui.

Substantele nutritive pe care le asimilam in urma consumului de carne de curcan (acid folic, B, B1, B6, zinc, potasiu) ajuta la prevenirea problemelor cardiovasculare, intareste imunitatea si favorizeaza procesul de vindecare al organismului.

De asemeanea, carnea de curcan, consumata pe perioada sarcinii, ofera protectie impotriva defectelor la fat si este si un bun aliat impotriva cancerului. 100 grame de curcan contin 160 de kcal si 8 grame de grasime.

De gasca

Spre deosebire de carnea de pui si cea de curcan, cea de gasca se numara printre cele care contin mai putine substante nocive. Si asta deoarece se numara printre animalele care nu se cresc in numar mare si care au nevoie de anumite conditii pentru a se dezvolta.

In comparatie cu carnea de curcan si cea de pui, sortimentul de gasca are un continut mult mai mare de grasimi, de proteine si de calorii.

Ea este bogata in fier si zinc si contine o cantitate mare de fosfor si potasiu. Bine de stiut este ca acest tip de carne se digera si mai greu, tocmai din cauza cantitatii mari de grasimi pe care le contine.

Datorita cantitatii mari de fier din continut, carnea de gasca este recomandata in caz de anemie, dar si pentru intarirea sistemului imunitar. Bine este sa fie consumata fara pielita.

De rata

Desi este mai putin folosit, sortimentul de carne de rata este foarte gustos si hranitor. O portie de 100 grame de carne – piept de rata – fara piele contine 140 de calorii si 11,2 g de grasime.

Acest tip de carne este o buna sursa de proteine, dar si de vitamine (B3, B6 si B12) si de minerale (fosfor, fier, zinc, acid folic, magneziu). Cantitatea de grasimi pe care o contine se poate reduce daca se indeparteaza pielita de pe carne inainte de preparare.

Specialistii in nutritie spun ca aceasta carne ajuta la intarirea sistemului imunitar, a celui nervos si digestiv.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img