joi, 18 aprilie, 2024

Cel mai vechi tip de molecula din Univers, detectat in spatiu

Distribuie:

Publicat:

Considerat primul compus chimic stabil care a aparut dupa Big Bang, hidrura de heliu, a fost detectata in spatiu, potrivit unui studiu citat de The Guardian. Specialistii cred ca hidrura de heliu – care apare atunci cand un atom de heliu isi imparte electronii cu un nucleu de hidrogen – a jucat un rol crucial la inceputurile Universului, potrivit studiului publicat in revista Nature.

Nu numai ca aceasta ar fi prima legatura moleculara si primul compus chimic care a aparut dupa ce Universul a inceput sa se raceasca, la aproximativ 380.000 de ani dupa Big Bang, dar a si deschis calea pentru formarea moleculelor de hidrogen. Moleculele care au aparut in acea perioada au dus ulterior la formarea stelelor si galaxiilor. Desi hidrura de heliu a fost produsa in laborator in urma cu aproape un secol, specialistii nu au putut sa o detecteze in spatiu. Cercetatorii au crezut ca este prezenta in norii de gaz in care se formeaza stelele, precum si in cel expulzat cand acestea mor.

Autorii studiului spun ca, desi importanta hidrurii de heliu nu mai este atat de mare pe Terra in prezent, molecula le poate oferi informatii despre inceputurile Universului, despre care nu se cunosc foarte multe lucruri. ercetatorii spun ca au detectat molecula intr-o mica, dar stralucitoare nebuloasa planetara, NGC 7027, situata in constelatia Cygnus, aflata la o distanta de 3.000 de ani lumina de Terra. Desi aici s-a format printr-un proces diferit, autorii studiului spun ca prezenta ei vine in sprijinul teoriilor despre inceputurile chimiei Universului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img