vineri, 19 aprilie, 2024

Cele mai bune alimente pentru rehidratarea organismului pe timp de canicula

Distribuie:

Publicat:

In zilele caniculare, in dorinta de a ne racori, consumam diferite alimente reci, iar o greseala pe care o fac mult este sa isi regleze temperatura corporala fara sa rezolve problema pierderii multitudinii de nutrienti prin transpiratie.

“Pentru a rezolva bine aceasta problema e nevoie sa privim cu mare atentie ce se intampla in tarile calde si cum rezolva orientalii aceasta problema. Se stie ca in Orient pe timp de canicula se consuma multe ceaiuri, chiar fierbinti, cu putini indulcitori sau deloc. In astfel de momente corpul este surprins si isi va regla temperatura. Pentru a preveni deshidratarea trebuie sa consumam apa minerala, ceai verde, sucuri proaspete (limonada cu menta). Asa vom ajuta organismul in lupta cu deshidratarea ajutandu-l sa asimileze foarte bine substantele nutritive din sucuri si ceai. Se recomanda consumul de fructe proaspete, salate si alimente reci”, spune nutritionistul Dan Merisca.

Ceaiul verde stimuleaza diureza, ajuta in diete la scaderea in greutate stimuleaza activitatea cerebrala, stimuleaza memoria. Se poate prepara si consuma ca bautura racoritoare in combinatie cu lamaie felii sau stoarse si cu cuburi de gheata.

De asemenea, combinatia dintre banane si pepene rosu consumate proaspat reprezinta remediul ideal pentru zilele caniculare, intrucat contin vitaminele: C, A, B6, minerale (potasiu, fier, magneziu, zinc).

Un alt remediu este ceaiul de menta consumat la temperatura camerei sau cu gheata si o felie de lamaie. Stimuleaza digestia dupa o masa bogata.

Fructele de padure consumate proaspete ar fi ideale, dar si ceaiul din astfel de fructe reprezinta o adevarata sursa de vitamine si minerale.

Extrem de important este sa evitam bauturile alcoolice. Nici macar eterna bere nu ne poate ajuta sa rezolvam problema deshidratarii, in afara de faptul ca-i rece, alte calitati nu mai are.

“Alcoolul va accentua senzatia de sete, el insusi avand nevoie de multa apa pentru a fi digerat (stins) de catre organism. Singurele ce raman in lista noastra sunt inghetatele si produsele lactate (iaurturi dietetice reci), cu o conditie: sa fie consumate ca un desert si niciodata in ideea rehidratarii. Mai ales pentru inghetata e valabil, intrucat zaharul continut o sa ceara o cantitate insemnata de apa. Pana la urma, deshidratarea este consecinta pierderii substantelor nutritive prin transpiratie, asadar vom avea grija sa rezolvam cauza nu efectul prin consumul de apa, ceai, limonada si fructe proaspete”, completeaza nutritionistul.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img