sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cele mai comune trasaturi umane sunt mutatii genetice

Distribuie:

Publicat:

Cu totii suntem X-Men in adancul nostru. Sunt lucruri legate de corpul tau despre care s-ar putea sa nu stii ca sunt, de fapt, mutatii genetice, in primul rand pentru ca acum ele sunt trasaturi comune majoritatii oamenilor sau pentru ca nu te-ai gandit niciodata ca ele ar putea fi niste lucruri la care omul s-a adaptat odata cu trecerea timpului.

Intr-o anumita masura aceasta regula se aplica la aproape orice lucru legat de fiintele umane. Daca ne uitam pe linia evolutiei umane vom observa ca fiecare avantaj pe care oamenii il au in fata altor fiinte s-a nascut dintr-o mutatie genetica. 

Totusi, exista anumite aspecte care starnesc uimirea cand aflam despre ele ca sunt mutatii. 

1. Abilitatea de a bea lapte. in urma cu aproape 10.000 de ani, europenii au inceput sa domesticeasca animale, intre ele regasindu-se si vacile. Ei au putut consuma laptele gratie unei mutatii a genei MCM6, care a rezultat in productia enigmei numita lactoza de catre organismul uman. In cazul altor comunitati, cum ar fi fermierii indieni, a evoluat si capacitatea de digerare a laptelui. 

2. Lipsa maselei de minte: Maselele de minte sunt plate, in special atunci cand necesita si intervntie chirurgicala si, in cazul oamenilor moderni, ele sunt total nefolositoare. Totusi, in trecut, stramosii omului aveau molarii mai mari pentru a se putea hrani cu vegetale tari. Falcile noastre sunt mai inguste si, ca atare, un al treilea rand de molari a inceput sa dispara din componenta danturii omului modern. Mutatia a inceput in urma cu 350.000 de ani in urma. 

3. Parul roscat: Este una dintre cele mai cunoscute mutatii si apare la doar 4-5% dintre oameni, cu locuitorii din nordul Europei, acolo unde mutatia ar fi evoluat datorita climatului mai rece. Totusi, aceasta gena ridica temeri legate de posibila ei disparitie, din cauza globalizarii si schimbarii conditiilor climatice. 

4. Ochii albastri: Schimbarea care a condus la aparitia ochilor albastri in randul a 8% din populatia lumii a aparut relativ recent, pe linia evolutiei fiintelor umane. Fiecare om de pe Pamant avea ochii caprui. Mutatia a aparut in urma cu 6-10.000 de ani in urma. Primii oameni cu ochi albastri au trait in Europa. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img