joi, 28 martie, 2024

Cele mai sanatoase modalitati de a consuma ouale

Distribuie:

Publicat:

Mult timp a fost trecut pe lista neagra a alimentelor din cauza colesterolului, insa in urma cu putini ani a fost reabilitat. Un ou mediu contine 186 de miligrame de colesterol si reprezinta mai bine de 60% din doza zilnica. Doar un sfert din popuatie e sensibila la colesterolul din oua. Restul beneficiaza din plin de senzatia de bine.

“Oamenii de stiinta au recunoscut ca nivel colesterolului din sange depinde foarte putin de colesterolul din alimentatie si, culmea, 75% dintre oameni sunt imuni la colesterolul din alimente”, sustine dr. Mihaela Bilic, nutritionist.

Colesterolul este o molecula structurala, parte esentiala a membranei fiecarei celule. Este folosit si in productia hormonilor. Fara colesterol, nu traim. Avand in vedere importanta acestei molecule, organismul si-a luat mijloace de protectie. Deoarece obtinerea colesterolului din dieta nu este totdeauna o optiune, ficatul il produce independent. Cand consumati alimente bogate in colesterol, ficatul produce mai putin. Astfel, cantitatea totala din organism se modifica foarte putin sau deloc.

Cum trebuie consumat oul
Organismul uman nu poate digera albusul crud. Pe care il folosim pe post de antidot in cazuri de intoxicatii. Blocheaza tubul digestiv care nu mai poate absorbi nutrientii. Asa ca proteinele perfecte din ou pot fi absorbite doar daca acesta este bine gatit.

“Pe de alta parte galbenusul, pentru ca are vitamine liposolubile, e bine sa fie consumat moale, deci fie fierbeti oul cleios cu glabenus moale si albus intarit, fie ou clasiv ochi cu glabenus inca moale”, sustine Mihaela Bilic. Puteti consuma doua oua fierte moi pe saptamana.

Pe de alta parte, galbenusul moale nu se mananca cu paine sau cu alt fainos – spre exemplu mamaliga. “Pe langa proteine mai sunt si multe alte principii care sunt mai prost absorbite datorita acestei combinatii”, declara dr. Iolanda Vivisenco, medic specialist pediatru.

Nici asocierea oului cu branza sau carnea nu este recomandata. In cazul copiilor mici, regula e simpla. Carnea, ouale si branzeturile au toti cei 8 aminoacizi esentiali, indispensabili vietii. Pentru un organism tanar, e recomandat sa ocoliti dublarea cantitatii lor la fiecare masa. Cea mai toxica dintre variante este sa le consumati pe toate trei la aceeasi masa.

Cea mai sanatoasa varianta este asocierea oului cu legumele cu frunze verzi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img