vineri, 29 martie, 2024

Ceremonie religioasa impresionanta la Catedrala Romano-Catolica in memoria unui cunoscut profesor din Iasi – VIDEO

Distribuie:

Publicat:

Cunoscuta profesoara de limba romana, fosta directoare a Scolii Normale "Vasile Lupu" din Iasi (astazi Colegiul Pedagogic), Mariana Georgeta Purtuc s-a intors in casa Tatalui marti, 19 iunie 2018. Miercuri, trupul raposatei a fost depus in capela catolica din Cimitirul "Eternitate". Inmormantarea va avea loc joi, 21 iunie. La ora 9.00, sicriul a fost adus in catedrala romano-catolica "Sfanta Fecioara Maria, Regina" din Iasi, unde la ora 10.00, PS Petru Gherghel a celebrat sfanta Liturghie de inmormantare.

"O boala galopanta, descoperita in urma cu cativa ani, a facut ca viata doamnei profesoare Mariana Purtuc sa se incheie la doar 65 de ani. Fiind un pedagog rafinat si un intelectual distins, doamna profesoara si-a daruit intreaga viata formarii viitorilor invatatori si educatori. A fost un adevarat mentor pentru generatii intregi de elevi si studenti care au urmat cursurile Colegiului Pedagogic "Vasile Lupu" din Iasi si ale Facultatii de Stiinte ale Educatiei din cadrul Universitatii "Al.I. Cuza". Dragostea ce o purta elevilor sai o impingea sa fie deopotriva sensibila, generoasa si exigenta. A imbinat in mod armonios in viata ei stiinta si credinta, fiind ferm convinsa ca singurul care ofera sens deplin vietii omului e Dumnezeu.

Catolica practicanta, profesoara Mariana Purtuc a iubit Biserica din care facea parte. S-a implicat trup si suflet in viata Bisericii ori de cate ori a avut posibilitatea si a investit toti talantii pe care i-a primit de la Dumnezeu pentru a oferi o educatie aleasa tinerelor generatii. Iata doar cateva dintre proiectele pe care le-a realizat:

– Infiintarea unei scoli postliceale, cu specializarea didactica – teologie romano-catolica in cadrul Scolii Normale "Vasile Lupu" (1996);

– Implicare activa in organizarea invatamantului religios in scolile publice si in realizarea primelor programe de religie romano-catolica si a primelor manuale de religie in anii '90;

– Infiintarea profilului de teologie romano-catolica in cadrul Scolii Normale "Vasile Lupu" din Iasi (1999);

– Infiintarea Facultatii de Teologie Romano-Catolica in cadrul Universitatii "Al.I. Cuza" din Iasi (2002);

– Presedinte fondator al Fundatiei "Pro Educatione", care in prezent se ocupa de gazduirea a 80 de elevi de liceu in Iasi (2010);

– Sustinatoare activa a operelor misionare, fiind implicata ani la rand in activitatile Asociatiei "Inima de Mama" si ale Centrului Misionar Diecezan etc.

S-a pregatit pentru intalnirea cu Domnul Isus pe care l-a iubit si cu care s-a hranit des in sfanta Impartasanie. In anii in care era director de scoala participa zilnic la sfanta Liturghie celebrata in capela calugarilor iezuiti din Iasi. Tot aici participa la dezbateri teologice si cercuri biblice. Fiind abonata la revista "De la rasarit pana la apus", citea si medita zilnic lecturile sfinte.

A fost apropiata multor preoti, pe care i-a pretuit si cu care a colaborat in procesul de educatie a tinerelor generatii. Cand a fost nevoie, a pus la dispozitie casa, masa, masina, studiile, calitatile intelectuale si umane pentru ca acestia sa-si atinga cu adevarat menirea. I se potrivesc de minune cuvintele cu care Mihail Sadoveanu isi caracteriza propriul invatator: "… Si ne da aceasta invatatura nu pentru ca trebuia si pentru ca i se platea, dar pentru ca avea un prisos de bunatate in el si pentru ca in acest suflet era ceva din credinta si curatenia unui apostol".

Pe mormantul pe care si l-a pregatit in Cimitirul "Eternitate" din Iasi a tinut sa fie scrise in limba latina urmatoarele cuvinte: In te, Domine, speravi; non confundar in Aeternum. Pentru tot binele pe care l-a facut, Dumnezeu sa o primeasca in rand cu sfintii si alesii sai!

Requiescat in pace!", a scris pr. Petru-Sebastian Tamas in memoria profesoarei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img