joi, 18 aprilie, 2024

Certurile dintre parinti pot avea efecte negative de lunga durata asupra comportamentului copiilor

Distribuie:

Publicat:

Este cunoscut faptul ca abuzul fizic sau emotional asupra copiilor poate produce efecte de lunga durata asupra lor. Insa o noua cercetare sugereaza ca si in cazul in care parintii au conflicte deseori, copiii pot avea de suferit. Conform studiului, atunci cand se afla mereu intr-un mediu tensionat, acestia pot deveni extrem de vigilenti, anxiosi si vulnerabili atunci cand vine vorba de interactiuni cu alti oameni care au un ton neutru. 

''Mesajul este clar, chiar si divergentele dintre parinti pot avea au efecte negativ asupra copiilor,'' afirma Alice Schermerhorn, profesor din cadrul Universitatii din Vermont. Conform Medical Express, in cadrul studiului au participat 99 de copii cu varste cuprinse intre noua si 11 ani ce au fost divizati in doua grupuri in functie de anumite trasaturi psihologice, dar si in functie de cate conflicte au observat intre parinti si cat de mult considerau ca aceste certuri vor afecta stabilitatea relatiei dintre acestia. 

Apoi copiilor le-au fost prezentate o serie de imagini in care erau prezentate cupluri fericite, nervoase sau cu interactiuni neutre. Acestia au fost rugati sa incadreze fiecare fotografie intr-o categorie. Copiii din familiile in care erau putine conflicte  au incadrat corect imaginile, insa cei ce proveneau din familii in care parintii se certau des au identificat cu acuratete imaginile cu persoane fericite de cele cu persoane nervoase, insa in cazul celor cu o atitudine neutra au afirmat fie ca sunt nervosi, fie ca nu stiu in ce categorie sa-i incadreze. 

Schermerhorn a sustine ca rezultatele pot fi interpretate in doua feluri. Faptul ca nu au putut incadra trasaturile faciale in nicio categorie poate fi pus pe seama vigilentei crescute. ''Din cauza expunerii la conflicte, deseori copiii au dezvoltat un simt al vigilentei crescut, cautand mereu semne ale conflictului'', afirma cercetatoarea. De asemenea, rezultatele ar putea fi explicate si de amenintarea pe care copiii o resimt din partea parintilor. ''Probabil sunt obisnuiti cu interactiunile conflictuale, in timp ce cele neutre nu prea le ofera informatii, asadar pot sa nu reuseasca sa le descifreze sau sa le recunoasca,'' adauga ea. 

sursa: descopera.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img