vineri, 29 martie, 2024

Cine au fost părinţii lui Feodor Dostoievski

Distribuie:

Publicat:

Cine au fost părinţii lui Feodor Dostoievski. Mihail Dostoievski, tatăl scriitorului, provenea dintr-o famile de lituanieni din regiunea Pinsk. Strămoşii acestuia aveau rădăcini nobile ce datau din secolul al XVI-lea.

Tatăl lui Dostoievski a fugit la Moscova în anul 1809 şi s-a înscris la Academia Imperială de Medicină Chirurgicală..

A devenit medic militar la un spital din capitala Rusiei în anul 1812. A cunoscut-o pe Maria Neceaieva, mama scriitorului, în 1818. Aceasta provenea dintr-o familie de negustori.

Cine au fost părinţii lui Feodor Dostoievski

Au avut împreună opt copii: Mihail, Feodor, Varvara, Andrei, Liubov (născut și mort în același an, 1829), Vera, Nikolai și Aleksandra.

Mihail Dostoievski primește în 1828 ordinul Sfintei Ana și devine asesor de colegiu, ceea ce îi oferă de jure statutul de nobil.

Cu această ocazie familia Dostoievski achiziționează un mic domeniu în Darovoie, un oraș la aproape 150 km de Moscova, unde vor locui în timpul verii.

Membrii familiei Dostoievski aveau o situație foarte diferită de cea a nobililor cu tradiție. Meseria de medic nu reușea să-i aducă lui Mihail Dostoievski un salariu suficient de mare pentru toate necesitățile sale. Astel el era mereu era nevoit să suplimenteze veniturile cu servicii medicale particulare.

Familia locuia într-un apartament mic, înghesuit, pe terenul spitalului, iar lipsa spațiului privat era mereu o problemă. Copiii Mihail și Feodor dormeau într-o cameră fără ferestre, separată printr-o partiție de anticameră.

Deși medic, tatăl lui Feodor Dostoievski a păstrat o bună parte din educația clericală în spiritul căreia a fost crescut.

Mama romancierului avea un stil epistolar mai personal, inspirat mai degrabă din romanul sentimental al secolului al XVIII-lea decât din viețile sfinților.

Dostoievski și-o va aminti mereu pe mama să ca pe o femeie grațioasă, mereu capabilă să afișeze afecțiune și căldură.

În contrast, personalitatea tatălui se remarcă prin rigiditate, ambiție, dar și un temperament predispus la melancolie. Cu toate acestea Mihail Dostoievski rămâne un tată responsabil și un soț fidel.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img