vineri, 19 aprilie, 2024

Ciprian Iftimoaei:Marii cu alte palarii

Distribuie:

Publicat:

Fostul prefect al judetului Vaslui reactioneaza pe dur pe pagina sa de socializare:

“De vreo 25 de ani, unii se joaca de-a dumnezeii in tara noastra. Se cred un fel de stapani ai inelelor. Sunt atat de prosti, mult mai prosti decat prostii prostiti. Poate suntem si noi prosti ca ne lasam prostiti de acesti dumnezei pamantesti. In cele din urma, cei care se cred stapanii inelelor vor ajunge, mai devreme sau mai tarziu, la beciul domnesc sau la lada de gunoi a istoriei.

Unii asteapta ca schimbarea elitei politice (clasei politice) sa se produca de jos in sus. Sociologul Vilfredo Pareto scria candva despre “legea circulatiei elitelor”, descriind o schimbare a elitelor conducatoare prin inlocuirea elementelor degradate de la varful piramidei sociale cu elemente capabile, viguroase de la baza acesteia. In Romania nu are loc niciun fel de circulatie a elitelor. Elitele politice autohtone sunt blocate in propriile proiecte politice, mai mult sau mai putin interesante pe hartie, care nu urmaresc decat permanentizarea la putere. Romania este condusa de o oligarhie transpartinica mufata la afaceri cu statul care reuneste parti degradate din conducerile partidelor politice.

Desi pare neverosimil, schimbarea actualei clase politice romanesti nu poate veni decat din interiorul sau. Marea masa a cetatenilor nu poate produce schimbarea clasei politice. In acest sens, sta marturie un sfert de secol de la prabusirea comunismului in revolutionarul an 1989. Nici institutiile anticoruptie – DNA si SRI, asistate si sprijinite de SUA si cateva puteri europene, nu vor schimba actuala clasa politica. Cel mult, aceste institutii anticoruptie, care actioneaza oarecum chirurgical extragand tumorile politicii romanesti, pregatesc terenul unei posibile schimbari in interiorul clasei politice romanesti.

Schimbarea la fata a clasei politice romanesti poate fi posibila in conditiile in care elementele pozitive ale acesteia, acei politicieni putini, curati si bine intentionati, vor actiona pentru marginalizarea, izolarea sau excluderea elementelor negative – majoritatea degradata a politicienilor. Apoi, cei putini si buni trebuie sa-i convinga pe cei multi, tacuti si pasivi (poporul) ca merita increderea lor. Mai exista si situatia, putin probabila, in care politicienii degradati sa se autoexcluda, fiind convinsi ca astfel, poate, vor scapa de doamna legata la ochi, cu o sabie intr-o mana si cu o balanta in cealalta. De cand Romania a intrat in NATO (2004) si in UE (2007), majoritatea celor care fac politica pare ca nu a priceput nimic din ceea ce se intampla in jurul lor…

Poporul (masele, cei multi) nu joaca un rol semnificativ in schimbarea elitelor politice, decat in momente istorice exceptionale cum sunt revolutiile, loviturile de stat sau razboaiele. In democratie, cei multi nu pot sa-i schimbe in mod fundamental pe cei putini care guverneaza – elitele politice. De ce? Deoarece, cei multi sunt intotdeauna pusi in situatia de a alege din oferta politica furnizata de cei putini. Asa cum spunea Joseph A. Schumpeter, democratia nu este altceva decat un set de proceduri prin care cei multi sunt convocati din cand in cand (la alegeri) sa-i aleaga pe cei putini – elita politica. In regimurile dictatoriale, elitele politice nu se schimba, ci se transforma, perpetuandu-se la putere.

Concluzie: Daca va fi sa se schimbe, clasa politica romaneasca se va schimba din interiorul sau si de sus in jos. Curaj baieti!” scrie Iftimoaei pe pagina sa de socializare

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img