vineri, 29 martie, 2024

Colaps in judet! Tehnocratii lui Iohannis isi bat joc de Vaslui!

Distribuie:

Publicat:

Tot mai greu la primarie! In multe localitati din judetul Vaslui primarii asteapta o minune pentru a-si putea continua investitiile, achita datoriile sau pentru plata angajatilor. Zeci de primarii vasluiene nu mai au la acesta ora bani pentru platile curente si sunt in pericol si salariile propriilor angajati pentru ultimele luni din an. Nu au reusit sa faca prea multe incasari din taxe si impozite, iar banii care le-au fost repartizati de la bugetul de stat s-au topit.

Asa se face ca la aceasta ora bat la usa Consiliului Judetean (CJ) in speranta unor suplimentari. La fel de dramatica este si situatia asistentilor personali ai persoanelor cu handicap.

„Situatia este destul de urata. Sunt unele primariii care nu au salariile pe octombrie si noiembrie. Cea mai urata situatie este insa la sumele alocate persoanelor care insotesc persoane cu handicap. La ora actuala pentru acele primarii care nu au bani de salarii mai taiem de la noi, mai lasam deoparte investitiile CJ, astfel incat sa dam o mana de ajutor. Altceva nu putem. incercam sa gasim solutii in asa fel ca cei cu care noi lucram sa aiba salariile cat de cat asigurate. Altfel, pot pleca si nu mai avem cu cine lucra”, spun sefii de la judet.

Potrivit datelor de la CJ Vaslui, un numar de peste 30 de primarii sunt oropsite. Nu au primit fonduri suficiente, localnicii sunt saraci si nu au de unde plati impozite si de ajutat nu-i ajuta nimeni. Situația este cu atat mai grea cu cat nici soluții nu se gasesc. Primariile respective nu au reusit sa faca prea multe incasari din taxe si impozite, iar banii care le-au fost repartizati de la bugetul de stat s-au terminat. In conditiile in care judetul Vaslui este in faliment, iar administratiile locale abia reusesc sa supravietuiasca, Guvernul tehnocrat demonstreaza ca nu este deloc interesat de aceste probleme.

Zilnic primarii se plang la CJ Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat ca nu a fost zi in ultimele luni in care la usa sa sa nu bata macar un primar de comuna care sa se planga ca nu are bani pentru plata salariilor, utilitatilor sau pentru investitii.

 Impartirea bugetului de la CJ pe unitati administrativ teritoriale nu le-a adus vesti prea bune primarilor, deoarece banii care s-au impartit au fost mai mult decat insuficienti. Situatia din 2016 nu este cu mult diferita de cea de anul trecut atunci cand nici CJ Vaslui si nici unitatile adminitrativ-teritoriale sa nu au avut cum sa isi desfasoare activitatea la parametri normali. Cei mai afectati sunt, de departe, asistentii personali si cei maternali, care nu si-au mai primit salariile de cateva luni bune.

In judetul Vaslui sunt 580 de asistenti personali pentru copii si 1.453 pentru persoane adulte, iar Directia de Asistenta Sociala si protectia Copilului Vaslui are restante de 4 milioane de lei. Singura sansa de a scapa de un colaps financiar, dupa cum sustine conducerea CJ Vaslui, ar fi bani alocati de la Guvern.

”Noi le-am da primarilor sumele de care au nevoie, dar nu avem de unde. Nici bugetul judetean nu permite sa alocam banii necesari. Datoriile sunt foarte mari. Rectificarea bugetara este o imparteala a saraciei. Nu ne ajung banii pentru salarii si pentru alte cheltuieli curente. Din putinul pe care l-am avut la dispozitie, am incercat sa alocam unele sume in acele localitati unde era nevoie urgenta de bani. Sunt comune care au de platit rate la banca sau care au de achitat diferite facturi restante ori cofinantari la diverse proiecte europene. Nu pot sa spun la momentul actual care va fi situatia peste cateva luni”, spun sefii de la CJ Vaslui.

Primarii cu conturile blocate Primariile din judetul Vaslui se confrunta cu grave probleme financiare, unele nemaiavand bani pentru functionare sau pentru cheltuielile legate de personal. Vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Vaslui, Ciprian Trifan a precizat ca sunt anumite primarii care au conturile blocate pentru cheltuielile legate de anumite proiecte de investitii si ca pentru buna functionare a unitatilor administrativ-teritoriale ar fi nevoie, in medie, de cate 200.000 de lei pentru fiecare primarie in parte.

„Unii poate au nevoie de mai mult, altii de mai putin, dar probleme exista peste tot. Fara o rectificare bugetara vom avea un sfarsit de an anevoios. Sunt primarii care nu au bani pentru plata persoanelor cu dizabilitati si a insotitorilor acestora, sunt mari semne de intrebare cu privire la posibilitatea asigurarii salariilor in unele primarii, iar in alte unitati administrativ-teritoriale nu exista fonduri suficiente pentru cheltuielile legate de functionare”, a declarat Ciprian Trifan.
Vicepresedintele CJ Vaslui a precizat ca este nevoie de bani si pentru buna functionare a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui, astfel incat activitatea de protectie sociala din judet sa nu intre in colaps. Pentru a termina anul 2016 fara probleme, institutia ar avea nevoie de aproximativ 10.000.000 de lei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img