vineri, 29 martie, 2024

Colita ulcerativa?Cum recunoastem

Distribuie:

Publicat:

Colita ulcerativa se manifesta prin inflamarea intestinului si aparitia unor leziuni la nivelul colonului. Se poate transmite ereditar.

Manifestarea bolii variaza foarte mult de la o persoana la alta. Poti sa ai simptome minore sau sa prezinti complicatii grave.

Pe de alta parte, poti suferi de alte afectiuni intestinale, care au simptomatologie similara. Consulta un medic specialist gastroenterolog sau un chirurg generalist, pentru confirmarea diagnosticului.

Colita ulcerativa este o boala usor de diagnosticat prin metode imagistice precum sigmoidoscopia sau colonoscopia. Simptomele clasice includ urmatoarele manifestari:

– diaree sau scurgeri rectale;
– sangerari rectale;
– crampe abdominale;
– constipatie;
– febra;
– scaderea in greutate;
– anemie feripriva (scaderea numarului de globule rosii din sange, generata de lipsa de fier).
– simptome care nu au legatura cu tractul digestiv: dureri de articulatii, eruptii pe piele, afectiuni ale ficatului.

Megacolonul toxic este una dintre complicatiile acestei boli si se manifesta prin iritatii ale muschilor colonului si intinderea musculaturii.

Prin urmare, colonul se dilata sau se poate ingusta in anumite parti. Megacolonul toxic reprezinta o urgenta medicala, deoarece poate cauza rupturi sau fisuri ale intestinului gros, ce pot fi fatale.

Daca ai fost diagnosticat cu colita ulcerativa, trebuie sa efectuezi controale la medic in mod regulat, deoarece riscul de a dezvolta cancer de colon in urmatorii 8-10 ani este mai mare decat la persoanele fara afectiuni intestinale.

sursa: sfatulmedicului.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img