joi, 28 martie, 2024

(COMENTARIU)Ciprian Iftimoaei:„Sa conduci o prefectura la 31 de ani este o provocare.Sa conduci un minister la 28 de ani este o aventura!”

Distribuie:

Publicat:

Vasile Blaga: “ce figura de copil are, o fi in stare sa conduca Prefectura Vaslui”

Prima oara, am fost propus prefect al judetului Vaslui pe cand aveam varsta de 29 de ani (varsta minima legala era si este de 30 de ani). Atunci, eram functionar public. Propunerea fusese facuta de organizatia PNL Vaslui, in urma unei competitii interne. M-am concurat cu oameni cu experienta ca Ioan Zaharia, Constantin Botez, avocatul Boros. Evaluarea noastra a constat in cunoasterea atributiilor prefectului (legislatia), problemele judetului Vaslui si alte chestiuni administrative. Ministru de interne era Vasile Blaga, iar secretar de stat pentru Relatia cu Prefecturile era Victor-Paul Dobre. S-au uitat ei la mine, s-au uitat si peste CV-ul meu. Vasile Blaga ar fi spus “ce figura de copil are, o fi in stare sa conduca Prefectura Vaslui”…. In fine, nu mi-au dat derogare de varsta, insa am ramas sa lucrez timp de doi ani in Guvernul Romaniei, la Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul, respectiv Departamentul de Lupta Anti-Frauda.

Prefect la 31 de ani: cel mai tanar prefect de Vaslui de dupa 1990 si unul din cei mai tineri prefecti din Romania

A doua oara, am fost propus pe cand aveam 31 de ani, dupa ce prefectul Ioan Zaharia a suferit o interventie chirurgicala pe cord deschis. Si am exercitat aceasta functie timp de doi ani, iar subprefect am fost doi ani si jumatate. Dupa 12 ani de activitate in administratia centrala si locala, din care 6 ani ca inalt functionar public, am fost evacuat din acest sistem de Victor Ponta. Studii aveam – Sociologie si Politologie, master in Politici Publice, Institutul National de Administratie, doctorat in Stiinte Politice. Am fost si eu un “tehnocrat”, evident, numit si sustinut politic si am lucrat cu trei prim-ministri si vreo cinci ministri de interne. Si am prins o perioada destul de grea la Prefectura Vaslui. Nici bine n-am fost numit prefect si au venit inundatiile peste partea de sud-vest a judetului Vaslui (octombrie 2007). Vreo luna am stat mai mult in cizme de cauciuc pe teren, cu colegii de la ISU Vaslui, dand declaratii la presa… Apoi, cand am revenit in birou, ma asteptau teancuri de documente la semnat si zeci de oameni in audienta, primari cu tot felul de probleme.

Sa fii prefect la 31 de ani este o provocare, dar sa fii ministru al Sanatatii la 28 de ani este o aventura…

E o provocare sa conduci o Prefectura si serviciile deconcentrate ale ministerelor in teritoriu la 31 de ani. Insa, ministru al Sanatatii la 28 de ani…. Inca nu am implinit 40 de ani, dar va spun sincer ca nu as accepta o functie de ministru. Ca secretar de stat sau secretar general intr-un minister, n-as avea emotii. Dar ministru… poti sa ai super CV, fara experienta, fara sustinere, fara o cunoastere aprofundata a problemelor dintr-un domeniu de activitate, din regiunile tarii, din judete, despre ce vorbim? Sa fii prefect la 31 de ani este o provocare, dar sa fii ministru al Sanatatii la 28 de ani este o aventura…

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img