joi, 28 martie, 2024

COMODITATEA AFECTEAZA GRAV OBȚINEREA DE FONDURI EUROPENE

Distribuie:

Publicat:

Conform unui comunicat de presa postat pe site-ul ANCOM aflam ca Uniunea Europeană finanțează achiziționarea echipamentelor pentru distribuirea de wi-fi gratuit de către primăriile românești. Concret, începând cu data de 20 martie, administraţiile locale se pot înregistra pe portalul WiFi4EU (www.WiFi4EU.eu), astfel încât să poată obţine finanţare în valoare de 15.000 de euro pentru dezvoltarea de reţele de tip Wi-Fi în spaţii publice, precum biblioteci, muzee, parcuri sau pieţe publice. Cererile de finanţare se pot depune, efectiv, începând cu jumătate lunii mai a acestui an.         

Potrivit sursei citate, administraţiile locale din România pot utiliza finanţarea WiFi4EU pentru a achiziţiona şi instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în anumite centre ale vieţii publice locale pe care le-au ales în acest sens, iar costurile pentru întreţinerea reţelei vor fi acoperite de către aceste localităţi.                            

Reţelele finanţate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate, şi nu vor colecta date cu caracter personal. Finanţarea va fi acordată numai reţelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente şi cu o calitate similară în acelaşi spaţiu public.Până în anul 2020, sunt puse la dispoziţie 120 de milioane de euro din bugetul UE pentru finanţarea echipamentelor necesare în scopul de a furniza servicii Wi-Fi publice gratuite în aproximativ 8.000 de localităţi din toate statele membre. Am fost si noi curioși sa aflam dacă Primăria Barlad a depus in acest sens o cerere însă, surpriza. După doua zile in care am așteptat răspunsul oficial ( probabil ca au avut timp sa se documenteze) aflam ca s-a pus “ calul înaintea căruței”. Adică, vor depune zilele acestea aceasta cerere , au identificat trei zone din oras dar trebuie sa calculeze cat ii costa internetul. Ca UE ne da aparatura, dar dacă Internetul este scump? -acestea au fost explicatiile oferite. Așadar, e mai simplu sa il iei pe “ nu “ in brațe decât sa te gândești astfel: toată autoritatea locala are contract cu un operator național mobil. Cu alte cuvinte , la cate abonamente de telefonie se plătesc se poate negocia un preț bun pentru internet. Chiar dacă nu exista aceasta posibilitate de negociere directa se poate plăti un abonament care nu costa mai mult de 100 de lei pe luna. Bine ca își pot permite acest “ lux” comuna Dragomiresti, Banca , Husiul , etc dar nu Bârladul. Urmează sa fie inițiat si un proiect de hotarare, numai ca si aici se merge pe principiul “ primul venit, primul servit”.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img