vineri, 29 martie, 2024

COMUNICAT DE PRESA : PNL Husi cere lamuriri managerului Spitalului Municipal “Dimitrie Castroian”

Distribuie:

Publicat:

Grupul consilierilor Partidului National Liberal – filiala locala Husi doreste sa aduca la cunostinta publicului larg o situatie, cerand, in acelasi timp, o serie de explicatii publice atat managerului Spitalului Municipal “Dimitrie Castroian” Husi, cat si primarului Ioan Ciupilan, fratele doamnei manager de la unitatea medicala.

Dorim sa precizam ca la aceasta sedinta nu a luat parte vreun reprezentant al spitalului si nici nu au fost facute precizari suplimentare privind motivele pentru care s-au solicitat aceste diminuari si majorari intre articolele bugetare afectate.

In sedinta de Consiliu Local al municipiului Husi, desfasurata in data de 31.10.2017, s-au aprobat cu majoritate de voturi (PSD) niste permutari ale banilor spitalului, intr-un mod destul de dubios si chiar, am aprecia noi, ca fiind frauduloase. Conducerea spitalului a solicitat in octombrie 2017 o modificare a listei de investitii si a bugetului (vezi anexa 1), fata de rectificarea facuta cu doar patru luni inainte. Fara niciun fel de explicatie sau fundamentare a unei astfel de decizii, doamna Rotaru, noul manager de nota 9,91 al Spitalului Municipal “Dimitrie Castroian” Husi, dispune luarea unor sume considerabile – 130.000 lei, respectiv 200.000 lei – de la – atentie! – “salarii de baza”, dar si de la “sporuri pentru conditii de munca”, bani pe care ii duce la… “furniture de birou”, “alte bunuri si servicii” sau “reclame si publicitate”. Mai mult decat atat, doamna Rotaru ia bani si de la “Medicamente”. Este vorba despre suma de 132.000 lei, pe care o duce, tot asa, pe unde doreste domnia sa.
Astfel, conform hartiilor oficiale, au fost trecute pe minus sumele: 130.000 de lei pentru salarii de baza si 200.000 de lei pe sporuri conditii de munca. In total: 330.000 de lei pe minus (adica aceasta suma a fost taiata). Mai jos gasim 280.000 de lei alte sporuri si (incredibil!) 50.000 de lei contributii pentru concursuri trecute cu plus. Adica acestea vor fi acordate. Coincidenta sau nu, la un calcul simplu, apare exact suma pe minus, de data aceasta acordandu-se cu alta denumire.

Tot la capitolul cheltuieli apar 10.000 lei pentru furnituri birou si 23.363 lei pentru cheltuieli bunuri si servicii, in conditiile in care s-au taiat materiale sanitare in suma de 10.000 de lei (nu se puteau achizitiona si se puteau taia alti bani, care nu erau necesari? – n.r.) si 132.000 lei luati de la medicamente. Asta in conditiile in care, pe bugetul aprobat pentru 2017, suma totala a fost de 2.339 de lei si materiale sanitare de 794.000 de lei. Poate cineva din partea spitalului va putea sa ne lamureasca de ce au fost facute aceste "giumbuslucuri” contabile. Totusi vorbim despre bani publici, pe care fiecare husean ii acorda luna de luna.

“Partidul National Liberal – filiala Husi este de buna-credinta si pleaca de la premisa ca doamna Lucia Rotaru stie ce face. Numai ca ar fi fost frumos si legal sa mai stim si noi, ceilalti, de ce dansa ia din banii alocati salariilor angajatilor spitalului, timp in care, paradoxal, se plange ca nu mai are bani de salarii. Nu ar fi de bun-simt sa stim si noi ce strategie manageriala teribila o fi aceea prin care iei peste 1,3 miliarde de lei vechi de la 'Medicamente', ca sa ii treci la cheltuieli pentru 'furnituri de birou', pe la 'reclame si publicitare' sau mai stim noi pe unde?!”, se intreaba retoric cei din grupul consilierilor PNL, din Consiliul Local Husi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img