vineri, 29 martie, 2024

Conform unui nou studiu de amploare, coeficientul de inteligenta este la un nivel mai redus fata de cel din anii ’70

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii de la Ragnar Frisch Centre for Economic Research din Norvegia au gasit ca in ultimele decenii scorul general al IQ-ului a scazut. In lucrarea publicata recent in Proceedings of the National Academy of Sciences, Bernt Bratsberg si Ole Rogeberg descriu rezultatele la care au ajuns si ofera unele explicatii posibile pentru descoperiri.

Studiile anterioare au aratat ca oamenii au devenit mai inteligenti in prima parte a secolului trecut, un tipar care a fost numit efectul Flynn. Mai multe teorii au fost propuse pentru a explica aceasta luminare a mintii umane, precum alimentatia mai buna, un sistem de sanatate adecvat, educatie etc., acesti factori putand ajuta oamenii sa devina indivizi mai inteligenti, relateaza descopera.ro, care citeaza Medical Xpress. Acum, conform cercetatorilor norvegieni, tiparul acesta a luat sfarsit, iar coeficientul de inteligenta a inceput sa scada.

Studiul a constat in analizarea rezultatelor testelor IQ ale barbatilor tineri care au intrat in serviciul militar obligatoriu al Norvegiei in perioada 1970 – 2009. In total, au fost luate in considerare 730.000 de rezultate. Cercetatorii au gasit ca scorurile au scazut cu o medie de 7 puncte per generatie. De asemenea, specialistii au gasit ca exista unele diferente intre grupurile de familie, sugerand ca declinul poate fi si din cauza factorilor de mediu. Se mai sugereaza si ca schimbarile modului de viata pot reprezenta o cauza a fenomenului, precum si schimbarile din sistemul de educatie si faptul ca, astazi, copiii citesc mai putin, preferand alte activitati.

Din pacate, alti cercetatori au ajuns la rezultate similare. O echipa britanica a gasit ca IQ-ul a scazut cu 2,5-4,3 puncte in fiecare deceniu de la sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial. Anul trecut, o alta echipa de cercetatori americani a gasit ca cei care au crescut mancand mai mult peste aveau in general un IQ mai mare si, de asemenea, dormeau mai bine, ceea ce reprezinta un alt factor implicat in nivelul de inteligenta al adultilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img