joi, 28 martie, 2024

Confruntarea Iohannis – Tariceanu si simplificarea ridicarii imunitatii parlamentare

Distribuie:

Publicat:

Cazul Vosganian a repus pe tapet problema transparentizarii procedurilor de ridicare a imunitatii parlamentare, acest lucru fiind cerut si de presedintele Klaus Iohannis.

“Procedurile pentru cererile de incuviintare a retinerii, arestarii sau perchezitiei parlamentarilor si cele de efectuare a urmaririi penale pentru ministri si fosti ministri, membri ai Parlamentului, trebuie sa devina mai simple si mai transparente”, a sustinut, vineri, presedintele Klaus Iohannis.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, s-a situat pe o pozitie contrara celei a sefului statului. Acesta a explicat ca Parlamentul este suveran si nu raspunde la comenzi primite de la Cotroceni si a sustinut ca daca Senatul ar fi avizat urmarirea penala in cazul Vosganian, se crea un precedent periculos, care “ar fi deschis calea spre transformarea Romaniei intr-o republica a procurorilor”.

Dincolo de aceasta disputa politica, se ridica semne de intrebare cu privire la faptul ca ridicarea imunitatii se da prin vot secret, nu deschis, si in intervale inegale de timp, existand suspciuni ca uneori miza reala este discreditarea sau favorizarea unui partid sau altul.

Care este cadrul legal si cum poate fi schimbat

Constitutia prevede ca senatorii si deputatii pot fi urmariti penal sau trimisi in judecata fara avizul Parlamentului, cerut doar in cazul perchezitiilor, retinerii sau arestarii preventive.

Avizul pentru membrii Guvernului si votul secret au fost introduse suplimentar, prin legea raspunderii ministeriale si prin regulamentele celor doua camere.

Asa se face ca nu vom sti niciodata cine s-a opus ridicarii imunitatii in cazul deputatului Elena Udrea sau al senatorului Varujan Vosganian, ca sa nu vorbim decat ultimele situatii de acest gen, in conditiile in care comisiile juridice avizasera favorabil solicitarile procurorilor, semn ca nu exista nicio problema juridica.

Simplificarea si transparentizarea ridicarii imunitatii parlamentare s-a cerut inca din 2011, printr-un proiect de modificare a regulamentului depus de deputatii PDL Raluca Turcan, Sulfina Barbu si Sever Voinescu.

Deputatul Raluca Turcan, vicepresedinte PNL, a declarat pentru Ziare.com ca isi mentine propunerea si astazi, considerand ca “toata procedura ar trebui sa fie transparenta, pentru ca nu e un aspect legat de o persoana aflata intr-o situatie delicata, ci de un vot de principiu”.

“Este o initiativa pe care am avut-o in fostul PDL, dar nu am deschis inca discutia in noul PNL. Evident ca eu imi mentin punctul de vedere si cred ca pe chestiuni extrem de sensibile, cum este cea a ridicarii imunitatii, ar trebui sa existe o transparenta mult mai mare a votului si, pana la urma, o asumare deschisa a pozitiei politice.

Daca nu se intampla lucrul acesta, ajungem in situatii paradoxale in care PSD are majoritatea insa arata cu degetul spre Opozitie, lucru care este ipocrit si sfidator fata de cetatenii care asteapta seriozitate de la clasa politica.

Mi s-ar parea mult mai transant sa fie un vot transparent, deschis, ca lumea sa stie: Vrei regim preferential in fata justitiei, tu, ca politician, sau vrei acelasi tratament si aplicarea aceleiasi legi ca orice alt cetatean din aceasta tara?”, ne-a declarat Raluca Turcan.

In ceea ce priveste situatia lui Varujan Vosganian, aceasta a afirmat ca daca ar fi fost in locul colegului sau de partid, s-ar fi prezentat in fata judecatorului.

“Daca as fi in locul dansului si as fi atat de convinsa de argumentele mele si de nevinovatia mea, m-as duce sa pledez in fata judecatorului. Daca esti nevinovat, esti nevinovat si te duci si procedezi ca orice alt cetatean din tara asta”, a mai declarat Raluca Turcan.

Simplificarea si transparentizarea procedurilor de ridicare a imunitatii a fost propusa si de europarlamentarul Monica Macovei. In 2014, colegii din PDL au depus la Parlament un proiect de lege care modifica si completeaza Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, precum si Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala.

Proiectul prevede, printre altele, vot deschis, in sedinte publice, pentru cererile de ridicare a imunitatii parlamentare, elaborarea raportului Comisiei juridice in maximum 24 de ore si votarea cererii de ridicare a imunitatii in plenul Camerei Parlamentului in maximum 24 de ore.

Proiectul trebuie pus in acord cu mai multe decizii ale Curtii Constitutionale, dar daca exista interes si buna credinta din partea senatorilor si deputatilor, lucrurile s-ar putea rezolva, iar acestia nu s-ar mai putea ascunde atunci cand se impotrivesc infaptuirii actului de justitie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img